Омбудсманът поиска държавата да плаща лекарства на деца с онкохематологични заболявания

Диана Ковачева / пресцентър, Омбудсман
Омбудсманът Диана Ковачева се застъпи пред здравния министър в оставка проф. Асена Сербезова за лечението на деца с онкохематологични заболявания и с ревматологични и ендокринологични проблеми. Това съобщиха от пресцентъра на омбудсмана.

Поводът за това е сигнал от Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“, както и от родители на деца с различни заболявания, които алармират, че заради нормативно определената забрана за финансиране с публични средства (от НЗОК) на лекарствени продукти извън разрешените за употреба, се нарушава правото на децата им на качествено лечение.

Мнението на специалистите е, че за да бъде решен този проблем, е  необходимо спешно приемане на изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти за хуманната медицина, с което да отпадне забраната за финансиране с публични средства на лекарствени продукти за деца, които са извън разрешените за употреба т. нар. „off-label“, посочват от институцията на омбудсмана. Другата възможност е създаване на специализиран фонд за финансиране на този тип медикаменти, който ще осигури възможността за заплащане на лекарствените продукти за лечението на детето.

Диана Ковачева призовава какъвто и вариант да бъде избран, да бъде намерено спешно решение на проблема, с което да се гарантира, че няма да бъде спряно лечението на деца, особено на тези, за които то е животоспасяващо.

Ковачева посочва, че родителите настояват за отговорно национално отношение към здравето на техните деца.

„Предвид ситуацията и нуждите на децата, много често тези медикаменти се ползват „извън кратката им характеристика“, особено когато не е известна друга алтернатива за лечение, както и други възможности,  включително използването на лекарства, одобрени от контролния орган или същите не са налични. Като подкрепа на исканията на родителите, водещи онкохематолози, неонатолози и ревматолози отбелязват, че при тези случаи на лечение с такива медикаменти, те обезпечават целия процес, като прилагат висококачествени доказателства и много добре оформена медицинска документация, при спазване на всички допълнителни разпоредби за целесъобразност, проследяване на ефективността и безопасността при употреба на лекарства без предписание. Такава е световната практика като досега тези лекарства са се поемали и в България от Националната здравноосигурителна каса, а преди това от Фонда за лечение на деца“, допълва общественият защитник.

Омбудсманът подчертава, че в искането си родителите се позовават на съществуващи европейски модели и практики на заплащане с публични средства на лекарствени продукти, които са извън разрешението за употреба за деца.

Тя настоява при разглеждане на поставените проблеми с лекарствата на децата, да бъдат отчетени всички обществени мнения и позиции – на професионалните общности, на родителите, за да бъде намерен баланс между отговорностите и очакванията към Министерството на здравеопазването, което съгласно Закона за закрила на детето е специален орган за закрила.

dariknews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене