Мевлид за здраве и берекет бе направен на поляните в местността „Студената вода“ на връх Алада. Традицията е възстановена след 2-годишно прекъсване поради пандемията от коранавирус.

Вечерни новини! Да измолиш берекет от 1243 метра височина /снимки/

Мевлид за здраве и берекет бе направен на поляните в местността „Студената вода“ на връх Алада. Традицията е възстановена след 2-годишно прекъсване поради пандемията от коранавирус, предават ни наши приятели от Ардино.

Въпреки юлската жега, стотици души от ардинските села Гърбище, Теменуга, Синчец, Бял извор и околните смолянски населени места Гърнати, Бурево, Средец, Кундево, Върлино и изселници, пристигнали от Турция, участваха в религиозното събитие. Имаше и мотоциклетисти, членове на „Крос клуб Кърджали“. Молебенът бе на височина 1243 метра.

Събитието уважиха кметът на община Ардино инж. Изет Шабан, областният председател на ДПС Ресми Мурад, председателят на Общинската организация на ДПС в Ардино Шахин Байрамов, кметове на населени места. Тук бяха и членовете на Управителния съвет на Сдружението за културно сътрудничество „Егридерелилер“ (Ардинци) в Бурса Ерол Четин и Юсеин Касапоглу, председателят на изселническата организация „Балгьоч“ в Бандърма, Турция  Илхан Йозер.

Религиозният ритуал на връх „Алада“ има вековна история и се организира с финансовата подкрепа на местните жители на Гърбище и Теменуга и изселници от южната ни съседка. Духовници, водени от имама на Гърбище Неждет Юсеин, четоха аети от Корана и се помолиха за здраве и берекет. Присъстващите бяха нагостени с 13 казана пилаф, приготвен от дългогодишния майстор-готвач Супхи Исмаил от Ардино. Това, което остана, раздадоха на хората. За поредна година чрез съдействието на Ридван Алтънай от Теменуга бе раздаден халва „Татсан”, дарена от Исмет Кадайъфчъ от Къркларели.

Кметският наместник на Теменуга Ерджан Мурадов благодари на спонсорите за финансовата помощ.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене