Вечерни новини! Дишайте спокойно! Не е открито опасно вещество в товара на самолета, намерени са шест тела

Няма радиоактивни елементи, нито химически, нито биологични, така че притеснението от страна на гражданите е безпочвено, съобщи кметът на Пагиу, Филипос Анастасиадис. Телата на шестимата пътници в самолета Антонов, който се разби в района на Кавала, са открити.

Кметът посочи, че през следващите дни ще продължи операцията по отстраняване на множеството боеприпаси, които са разпръснати в района при падане на самолета, поради което предприетите мерки за блокиране на района ще продължат да съществуват.

Товарът, превозван от разбилия се в събота украински самолет „Антонов“ в района на Кавала продължава да е под микроскоп на разследване. Според съобщение от сръбската компания за оръжия и отбранителни системи Valir, самолета е превозвал M62 тренировъчни снаряди за минохвъргачи 60 mm и 82 mm, както и осветителни минохвъргачни снаряди M67-82 mm.

Специален екип за реагиране на ядрено-биологично-химическата защита от 14 души е на мястото на катастрофата. Според информацията на телевизия СКАЙ екипът ще разследва дали в товара на самолета е имало противотанкови мини с фосфор. Както изрично се споменава в доклада, фосфорът е опасен химикал, използван в балистични оръжия и осветителни ракети. Властите в момента не знаят дали е превозван, в какво количество и дали е деактивиран от експлозиите. Ако има такъв товар, той не е бил деклариран.

В същото време в района цари силно безпокойството от газовете и белия прах, останал след катастрофата на украинския самолет. Инструкциите към жителите са, да не влизат в контакт с веществото, но мнозина съобщават за „изгаряне“ на очите и носовете от събота вечерта.

Забранено е движение на превозни средства и пешеходци в засегнатите райони Антифилипо и Палеохори.

Пожарната служба е отцепила района в радиус от около 400 метра. Препоръките към хората, живеещи близо до мястото на катастрофата,са да не отварят прозорците си и да не напускат домовете си, както и да носят маски.

Фаталният самолет е украински на компанията „Меридиан“. Той е излетял с 8-членен екипаж в събота следобед (16/6) от Ниш, Сърбия, на път за Бангладеш. По време на полета е възникнала механична повреда и пилотът е поискал да направи аварийно кацане в Кавала. Първоначално пилотът е казал, че се е запалил един двигател, но изглежда, че в крайна сметка и четирите са били засегнати, в резултат на което самолетът е „пламнал“ и е започнало фаталното падане, както се вижда от видеоклипове на местни жители. Екипажът от 8 украински граждани са загинали при катастрофата.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене