Вечерни новини! Вълшебен бор лекува всички болести

Денят на Света Марина се отбелязва като голям църковен празник в Югозапада. В нейна чест на 17 юли има курбани за здраве и благополучие. В Симитлийско традиционно се събират около параклис, носещ името на светицата. В село Сенокос е вълшебният бор, в чийто клони се явява тя. Борът лекува всички болести, вярват жителите в региона.

Според едно старо поверие Света Марина имала и лечителски способности. Много хора, особено незрящи или с очни проблеми, ходели на извор или река в близост до манастир или оброк, носещ името на светицата. Миели се с водата, която смятали за лековите и се молели на Света Марина да бъдат изцелени. Връзвали на близко дърво парчалче или конче от дрехите си, за да остане там болестта.

У нас празникът се свързва и с народния култ към светицата – покровителка на бурите и пожарите, господарка на змиите.

През годините, жените на този ден спазвали редица забрани. Не работели с ножици, конци и въжета, не шиели с игли и не плетели с куки. Не решели косите си, за да се предпазят от змиите, които през лятото често се срещат на полето, в ливадите, градините и лозята.

На Марининден празнуват и всички занаятчии, които работели с огън – хлебари, ковачи, грънчари, железари, калайджии. В Пиринско масово почитат Света Марина.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене