Райски газ хит сред тийнейджърите, родители сигнализират за усложнения след употреба

Модерен сред тийнейджърите в Перник е райският газ, достъпният опиат, който се ползва в медицината обаче, не е съвсем безвреден. За усложнения след употребата му сигнализират майки. Има случаи на младежи след употребата на газа да стигнат до медицинско заведение.

„Синът ми сподели, че в нощните заведения е практика да се диша райски газ, който се продава под формата на балони. Тинейджърите го заплащат, като в Перник цената му е от порядъка на 5 лв, а в столицата достига до 10 лв. на балон“, сподели разтревожена майка.

Дишането на райски газ особено ако преди това е ползван друг опият или алкохол може да доведе до сериозни последици, до силно опиянение и загуба на контрол. С две думи това е най-леката форма на замъгляване на съзнанието и достигане на състояние на безтегловност, коментират още лекари.

Няма закони, които забраняват продажбата и евентуалната му употреба от деца, но колкото и да се рекламира като напълно безвреден, съществуват краткосрочни и дългосрочни рискове за здравето, категорични са медици.

КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене