Да се готвим: Водата ще поскъпне средно с 1 лев на кубик

Шефът на КЕВР: Направихме всичко възможно да ограничим максимално скока на тока и парното

Битовите потребители трябва да се подготвят и за среден скок от 1 лев на кубик на цената на водата. „Тези цени вече са факт за около десет ВиК дружества на територията на страната“.Това заяви пред Нова тв председателят на КЕВР Станислав Тодоров.

По думите му КЕВР е направила всичко възможно, за да намали максимално увеличението на цените на тока и парното, подчерта той в отговор на въпроса има ли вероятност от нов скок на цената на тока и парното през новия отоплителен сезон. „КЕВР е взела всички мерки, за да намали увеличението. Електричеството, което България произвежда, сме намерили резерви в АЕЦ „Козлодуй” и със спирането на субсидиите за ВЕИ инсталациите сме насочили тези средства към битовите потребители. Затова там увеличението е само 3 на сто. България има този ресурс и може да си позволи да го насочи към потребителите”.
По думите му обаче не такава е ситуацията с газа. „Газът в цяла Европа е оскъден. И България се конкурира с всички останали държави на международните пазари – да осигури съхранението за зимния сезон, тоест да нагнети достатъчно количества в хранилищата, и същевременно да осигури текущото потребление. В много европейски държави се ограничава потреблението – в Австрия, Унгария, Германия, за да  могат да запълнят хранилищата си. В този смисъл увеличението на парното, което е пряко зависимо от цената на газа, е минималното, което можехме да си позволим. Реалното увеличение е около 120 процента, но с компенсациите към ВЕИ производителите, можем да ги насочим към топлинната енергия и електричеството”. Той подчерта, че няма как цената на тока и парното, която се определя два пъти годишно – дори при извънредни обстоятелства, няма как да се вдигне.

“Със сигурност мога да кажа, че никой в България няма да студува поради липсата на газ. Това, което трябва да се направи обаче е, да се предприемат сериозни мерки. А това може да стане с едно стабилно правителство. Докато няма такова – нямаме никаква сигурност, че България ще премине през тази криза”, посочи шефът на КЕВР.

По думите му имаме осигурен дългосрочен договор с Азербайджан, който осигурява една трета от потреблението на газ в страната.  „Газпром” са добре дошли да предоставят газ за България при изпълнение на условията при сега сключения договор. Но, ако аз трябва да взема решение, нямам никаква увереност, че ако те обещаят да доставят газ, действително ще го направят”, подчерта той в отговор на въпроса трябва ли да включим руската компания в енергийния микс. И допълни, че през юли ще получим втечнен газ от САЩ.
Тодоров коментира и механизмите, които са предложени, за да се помогне на хората да се справят с по-високите си сметки. „Това което предложихме в Комисията по енергетика към НС, е да се помисли за даване на възможност за въвеждане на няколко тарифи на всички услуги, които са комунални и без които едно домакинство не може – ток вода, парно и газ. В момента няма такава възможност. Чисто законово КЕВР би могла да направи такива корекции, ако се наложат. Това обаче е мярка, която към момента няма нужда да се възприема. Но при една задълбочаваща се политическа криза дори КЕВР няма да може да предприеме тези мерки, ако се наложат”, посочи той.

Елка Василева

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене