Румен Радев връчва мандата на ГЕРБ, те категорични – връщат го веднага

Снимка: БГНЕС

Събитието е предвидено за 11 ч.

Държавният глава Румен Радев ще връчи втория мандат за съставяне на правителство в рамките на настоящия парламент на кандидата за министър-председател, посочен от втората по големина парламентарна група в 47-ото Народно събрание – ГЕРБ-СДС. Събитието е предвидено за 11 ч. днес.

От партията на бившия премиер Бойко Борисов обаче многократно обявиха, че веднага ще върнат мандата и нямат никакво намерение да правят правителство в рамките на настоящото народно събрание.

„Получихме покана за утре, четвъртък, в 11 часа, за връчване на втори проучвателен мандат. Нашата парламентарна група взе решение, че няма да излъчва кандидат за министър-председател, както и ще върне веднага проучвателния мандат“, заяви преди ден председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.
Така след като това стане факт, ще остане само още един последен шанс за кабинет, преди народното събрание да бъде разпуснато и предсрочните парламентарни избори през есента да станат факт. Преди да го връчи обаче, президентът Радев обяви, че ще свика отново всички парламентарно представени партии за консултации.

„Ако изборът на партиите е отново предсточни избори, считам за целесъобразно да се проведат в началото на октомври, за да има легитимност един нов парламент чрез засилено гражданско участие“, обясни още президентът.

В сряда всички от все още настоящата управляваща коалиция бяха категорични, че ново правителство трябва да има, но категорично без търсене на подкрепа и разговори с опозицията. Компромиси, но без извиване на ръце, е условието за кабинет с третия мандат.

Партийните лидери да направят крачка назад. Само при това условие може да има нов кабинет в рамките на този кабинет, заявиха от „Демократична България“.

Левицата настоява основен приоритет на новото правителство да бъде социалната сфера, но за кабинет няма да преговаря с опозицията.

Красимир Ангелов

dnes.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене