Вечерни новини! Москва: Европа не може БРЗ руски газ!

Експертите са единодушни, че евентуално спиране на доставките на газ от Русия ще доведе до рецесия в Европа. Сегашната ситуация ще създаде още повече проблеми за европейската валута, която преди ден достигна паритет с долара.

Заради продължаващата война в Украйна

Скоростта на запълване на газовите хранилища в Европа е намаляла наполовина

Еврото ще загуби поне 10% от стойността си

За да се откаже напълно от руския газ, Европа ще трябва да спре почти цялата си индустрия, каза Игор Юшков, водещ анализатор във Фонда за национална енергийна сигурност на Русия, цитиран от електронно издание “Лента”. Според експерта може да се говори за спиране на работата на химически заводи, заводи за производство на азотни торове, селскостопански предприятия. Коментарът му идва на фона на продължаващата война в Украйна, спряното подаване на газ по тръбопровода “Северен поток 1” и опасенията на Европа, че Москва може да не възстанови потоците.

“Засега потреблението в Европа намалява с бързи темпове, така че те могат частично да компенсират покупките на руски газ. Но не е ясно колко държави биха могли да купят, ако няма настоящи ограничения за изпомпване, защото те физически не могат да получат газ…”, каза анализаторът.

Според Юшков, в Европа няма как да се откажат напълно от доставките от Русия, без да намалят обемите на потреблението.

Според него през отоплителния сезон ще има нужда от газ, във връзка с което, за да се откажат западните страни от руските доставки, цяла категория потребители ще трябва да бъдат лишени от достъп.

Спирането на доставките на газ от Русия може да доведе до факта, че курсът на еврото може да падне с още 10%. Това съобщи в отделен анализ в сряда агенция “Блумбърг”, позовавайки се на експерти.

В настоящата ситуация енергийната криза влияе върху курса на еврото повече от промяната на основния лихвен процент на Европейската централна банка (ЕЦБ). Следователно спирането на доставките на руски газ може да доведе до отслабване на европейската валута с 10%, отбелязва изданието.

Според агенцията планираното пускане след поддръжка на “Северен поток 1” от 21 юли може сериозно да засегне еврото. Заседанието на ЕЦБ за повишаване на основния лихвен процент за първи път от 10 години, което също е насрочено за 21 юли, ще се отрази много по-слабо на курса на европейската валута.

Експертите са единодушни, че евентуално спиране на доставките на газ от Русия ще доведе до рецесия в Европа. Сегашната ситуация ще създаде още повече проблеми за европейската валута, която преди ден достигна паритет с долара.

Скоростта на запълване на газовите хранилища в Европа е намаляла наполовина на фона на спирането на “Северен поток” за планови ремонти. Това показват данните на агенцията Gas Infrastructure Europe (GIE).

На 11 юли подземните газови хранилища (ПГХ) в Европа са получили само 348 млн. куб. метра, въпреки че в предходните дни нивото на натрупване е било около на 500 млн. куб. метра. В същото време тегленето на газ от ПГХ се е увеличило от 17 на 78 млн. куб. м. Поради това дневната скорост на вкарване на газ в хранилищата падна наполовина до 0,25 p.p., което е същото като през април 2022 г.

Данните показват, че към 11 юли 2022 г. запасите от газ в европейските ПГХ възлизат на 62,34%, или около 67 млрд. куб. м газ. В същото време по-голямата част от газа е в Португалия и Полша, където нивото на запасите достигна съответно 100% и 97,53%. Най-малко газ е вкаран в Латвия, където нивото на запасите е около 47,59%.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене