Без категория

Ваня Сапунова: 3- годишно дете умря пред очите ми!

Ваня Сапунова е родена в град Банско. Завършва средно образование в Професионална гимназия по селско стопанство и туризъм „Алеко Константинов“ професия – Планински водач и ски учител. В момента работи в реанимацията в МБАЛ Благоевград. Тя изглежда страхотно и спокойно би могла да стане фото модел или да работи по своята специалност ски учител. Тя е упорита и решителна и иска да стане ченге.

Vania

Разкажи ни нещо повече за твоята работа.
– Моята работа е приемането и изписването на пациенти. Най- страшни са гледките от катастрофи, като ги докарат при нас целите в кръв.

Кой е най-тежкия случай?
– Много са. То всеки ден се случват катастрофи, което е много жалко, защото трябва да се внимава с шофирането. Но мога да кажа за един случай, който ме потресе и преживях много тежко е когато три годишно детенце умря, пред очите ми …

От катастрофа ли?
– Не, то беше с вродени аномалии. Майка му, беше някаква откачалка, пияница и наркоманка. Беше само на три годинки, интубирахме го, направихме всичко, за да го спасим, но почина. Старшата ме дръпна на страни и ми каза: “Махни се от тука не гледай… Още не си раждала… Не гледай, такива неща”… По принцип от спешния (112) ни се обаждат и казват, например караме трима, след катастрофа и ние сме подготвени и психически и физически. Но когато докарат някои направо от улицата е страшно.

Свиква ли се с тези гледки, с кръвта…?
– Да. Свиква се с абсолютно всичко. Просто претръпваш. Неприятно е, но се свиква. Наскоро почина едно младо момиче, с тумор в главата. Тя беше на моята възраст. Това е неприятно… Защото, като направиш равносметка осъзнаваш, че това момиче, което е още дете за родителите си, не е видяло нищо от живота. Но когато умират пациенти на по 80-90 години е друго, нали?

А като екип как сте с лекарите?
Като в сериала ER. Бел. ред. – “Спешно отделение” на английски: ER съкратено от Emergency Room. Страхотен екип сме! Всички сме много задружни. Работим взаимно и няма никакви проблеми в колектива.

Vania-2

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене