Над 100 момичета се събраха за първата тренировка по художествена гимнастика в Благоевград

106097-hudojestvena-gimnastika-3

Художествената гимнастика направи първите си стъпки в Благоевград. Това стана в новооткритата спортна зала на 3-то ОУ „Димитър Талев”, където се събраха над 100 деца, които горяха от нетърпение да се включат в първата тренировка по този прекрасен спорт.

„Изключително щастлива съм да видя толкова момичета, които желаят да станат гимнастички”, заяви младата треньорка Валентина Симеонова. Според нея тази среща е поредното доказателство, че кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов държи на думите си. „Когато се откри тази зала, кметът каза, че тук ще тренират новите гимнастически надежди на Благоевград и ето, че това e факт”, допълни тя.

Валентина Симеонова е носителка на два сребърни медала от европейски първенства /през 1994 и 1997 година/, през 1998 година завоюва 4-то място на Световното първенство в Севиля, Испания. В момента Симеонова подготвя девойките на националния отбор по художествена гимнастика за Европейското първенство, а преди две години нейни състезателки спечелиха 4-то и 5-то място на Европейското първенство в Минск, Беларус.

Още на първата тренировка в Благоевград бяха подадени над 80 заявления за участие в новия клуб по художествена гимнастика. Мотото, под което момичетата ще тренират, е „Здраве, красота и изящество”. Амбицията на благоевградската спортна общественост е през следващите години от тук да тръгне поредното поколение „златни момичета” на българската художествена гимнастика. Тренировките ще се провеждат два пъти седмично – в четвъртък от 19.00 часа и в събота от 16.00 часа за момичета до 6 години, и от 18.00 часа за момичета над 6 години.

За да достигне до всяко благоевградско семейство този прекрасен спорт, са предвидени преференциални такси – за едно дете месечната такса е 30 лв, за второ дете е 15 лв., а за трето напълно безплатно.

Най-младата участничка днес бе Стефани – на 3 години. Тя показа завидни умения в съчетанията без уред и спечели симпатиите на всички в залата.

С голямо одобрение бяха посрещнати изпълненията и на Цветелина Николова и Сибила Кърпачева, които демонстрираха красотата на съчетанията с отделните уреди – топка, лента, въже, обръч и бухалки.

 

Идеята в Благоевград да започнат организирани занимания по художествена гимнастика се породи на среща между кмета на общината д-р Атанас Камбитов и световната шампионка по художествена гимнастика Мария Петрова на миналогодишните награди „Спортист на годината”. Тази идея вече е факт, а дебютът пред публика на младите надежди от новосформирания клуб ще бъде през месец декември, когато ще се проведе поредното издание на „Спортист на годината“.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене