Фармацевтични компании заплашват с отказ да доставят лекарства за онкоболницата в Благоевград заради стари задължения

Заради стари задължения, трупани назад в годините, фармацевтични компании започват да отказват доставка на лекарства на благоевградската онкоболница „Св. Мина“ и настояват за предварително плащане. Просрочените задължения за медикаменти са около 2 млн. лв. и управителят д-р Теодор Велчев е поискал местният парламент да му даде зелена светлина да започне преговори за дългосрочен кредит с търговски банки.

Теодор Велчев

„Годишната лихва, която ни налагат фармацевтичните компании за просрочените плащания, е 10%. По-добрият вариант за нас е да теглим нисколихвен кредит с между 1% и 3%, за да спестим поне част от лихвите, които на 2 млн. лв. са солидна сума“, обясни д-р Велчев. „Въпреки трудностите успяваме да доставяме лекарства и няма да оставим нито един от пациентите си без лечение. Има хора без алтернатива и възможности да получат адекватни грижи и медицинска помощ на друго място, изцяло разчитат на нас, пътуват от целия регион и искам да им дам поне това спокойствие, че при нас няма да останат без животоспасяващото им лекарство. За съжаление финансовото състояние, което заварих, никак не е цветущо и въпреки сериозните мерки, които предприехме и прилагаме, е невъзможно да излезем от кризата в кратки срокове“, заяви болничният управител.

Към 3 млн. лв. са били задълженията на общинското здравно заведение в началото на годината към фармацевтични компании, а в момента просрочените над 2 месеца плащания са за около 2 млн. лв. За първите 4 месеца на тази година 75,45% от приходите от Здравната каса за клинични пътеки и амбулаторни процедури са отишли за заплати и осигуровки на персонала, за газ и ток са похарчетни 7,11%, за лекарства и медицински консумативи – 8, 83%, и за външни услуги – 8,91%.

Кметът Илко Стоянов застава зад искането на шефа на болницата и е внесъл предложение до местния парламент да му се даде зелена светлина за стартиране на преговари за кредит от 1,5 млн. лв. за 10 г. с до 3% лихва, като с тези пари да се платят старите задължения за лекарства.

Ако ОбС одобри идеята, д-р Велчев заявява, че е готов да даде подробен отчет пред съветниците за всяка похарчена и спестена стотинка.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА в.Струма

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене