Вечерни новини! Какво си спомнят Райко Кирилов, Цветелина и Кирил Иванов от 30-годишната история на “Пирин Фолк” и как оценяват развитието му

* Райко Кирилов: “Пирин Фолк” даде тласък на много жива енергия в моето творчество

* Цветелина: Пирин Фолк е един от музикалните ми домове. В момента, в който застана на тази сцена, сякаш съм си у дома

* Кирил Иванов: Това, което създадохме в началото, продължава да се развива

Райко Кирилов

“Пирин Фолк” даде тласък на много жива енергия в моето творчество, в моята кариера. Това е един от най-хубавите фестивали, а напоследък и единствен”, каза пред камерата на Фен Фолк ТВ популярният български изпълнител Райко Кирилов. Той, фолклорната изпълнителка Цветелина (Цветелина Добрева) и композиторът Кирил Иванов са специалните участници в третия епизод на мултиплатформената поредица, посветена на тридесетото юбилейно издание на Пирин Фолк – “Магията на традициите”.

Кирил Иванов

“Най-важното нещо за един фестивал е песните да се запеят, това значи, че този фестивал е свършил работата, за която е направен”, коментира още Кирилов. Изпълнителят се връща близо 30 години назад, за да разкаже историята и на песента, с която участва за пръв път на фестивала през 1994 г. – “Момиче от Мелник”. “Избрах я, защото отговаряше на моя натурел – много жива, много темпераментна”, разказва Райко Кирилов. А за един от най-силните моменти, които дават тласък на кариерата му, той смята участието си с песента “Вардар – Струма” през 1995 г., когато печели и Първа награда на Фестивалното жури на “Пирин Фолк”.

“Това беше един трамплин в кариерата на всеки един от нас, участвалите. Има десетки хора, които станаха популярни и обичани в България именно след участие на сцената на “Пирин Фолк” /…/ Радвам се, че и в тези години сега, в които живеем, все още има хора като Ненчо и Виктор Касъмови, които милеят за фестивала и дават всичко от себе си, за да го направят, за да може да се развива”, казва още Райко Кирилов.

“Пирин Фолк е емблема за мен, един от музикалните ми домове. В момента, в който застана на тази сцена я чувствам много моя, сякаш съм си у дома”, признава на свой ред любимата на народа изпълнителка Цветелина. В третия епизод на “Магията на традициите” тя разкрива, че първите й спомени, свързани с фестивала, са още от детските й години, когато дори й е било трудно да си помисли, че един ден ще бъде част от “Пирин Фолк”: “Пирин Фолк е част от моето музикално детство и помня, че когато се появи, фестивалът беше наистина нещо сензационно за България”.

Цветелина

Звездата, която миналата година участва като гост-изпълнител на „Пирин Фолк“ 2021, споделя още, че за нея сцената в Летния театър на Сандански е “свещена”. „Смятах, че, за да излезеш на тази сцена, трябва да имаш песен, която е достатъчно достолепна, достатъчно добра, да имаш какво да изразиш чрез нея и като послание, и като глас, и като музика. Не всяка песен може да бъде представена на този фестивал”, категорична е Цветелина.

Как се ражда идеята за “Пирин Фолк”, за първите стъпки от организацията и провеждането на “Пирин Фолк” в третия епизод на поредицата разказва композиторът Кирил Иванов – един от основателите на Фестивала.

“Много се радвам, че вече 30 години “Пирин Фолк” съществува успешно”, казва композиторът. “Това, което създадохме в началото, продължи и продължава да се развива”, убеден е Кирил Иванов и призовава да ценим стойностната музика. Колкото до юбилейното 30-то издание и за предстоящите, композиторът си пожелава да чуе още хубави песни.

Какво още си спомнят Райко Кирилов, Цветелина и Кирил Иванов от 30-годишната история на “Пирин Фолк” и как оценяват развитието му през годините, можете да научите от трети епизод на “Магията на традициите: 30 години Пирин Фолк”

Представен от Методи Байрактарски главен редактор на сайта https://vipmediapress.com/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене