Вечерни новини! Благоевград си има майка Тереза

Името на Савина Топурска нашумя с книгата “Кравата ЕвроПенка”, която излезе от печат през 2021 година.

29-годишната Савина се завърна от Париж да прави добрини

Бедни получават храна и дрехи, а децата – безплатни таблети

Майстори монтират уреди

Савина е нещо като кодово име в Благоевград за отзивчивост. Местните я наричат майка Тереза и винаги помага на изпаднали в беда хора, а през последните месеци за бежанците от Украйна.

Тя е само на 29 години, живота и минава между Благоевград и Париж, но това не и пречи да участва и да бъде винаги на първа линия в най-важните събития на местната общност. Създаде доброволческа група във фейсбук “С мисъл за украинските бежанци в Благоевград” и още преди държава и община да реагира, Савина вече бе събрала доброволци с отзивчиви сърца около идеята да се помогне на хората. Денонощно групата търси квартири, обзавеждане, медици за нуждаещи се. Бедните се оказват много, не само украинци, но и българи. Има пункт за дрехи, за храни, търсят се майстори за монтаж на уреди, за които хората не могат да си позволят, организират се курсове за изучаване на български език, за психологическа помощ на деца. По време на пандемията пак Савина и още няколко дами с големи сърца организират закупуването на таблети за учениците, на които родителите нямат възможности.

Десетки са хората, които в Благоевград не остават безразлични към зова на Савина и всеки помага с уменията си възможностите си.

Савина Топурска е завършила е Националното училище за изящни изкуства “Илия Петров”. От 10 години живее, учи и работи във Франция.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене