На заседанието в четвъртък е обсъждана и пълната апатия в организацията и липсата на всякакъв организационен живот.

Партийна деградация! Любен Милев пак налага Румен Томов от името на БСП – Благоевград!

На дълго заседание в четвъртък ръководството се съгласи с предложението на лидера Любен Милев, че е най-добре догодина да подкрепят пак независимия кандидат за кмет Румен Томов, защото нямат потенциал да издигнат собствен.

БСП в Благоевград е в дълбок финансов и организационен колапс и ръководството й няма никаква идея как може да измъкне партията от блатото. Това стана ясно на заседание на общинския съвет в четвъртък вечерта, когато членовете едва успяха да съберат кворум, за да го проведат. По думите на председателя на ОбС на БСП – Благоевград Любен Милев местната организация от месеци не получава и 1 лев издръжка от „Позитано“ 20 и се опитва да оцелява единствено с членски внос. Той обаче е толкова недостатъчен и толкова трудно се събира, че периодично червените остават без пари за наем и за интернет. В момента обаче предстои нов спешен разход, а касата е празна. Става въпрос да се плати горивото на 2 автобуса, които трябва да закарат местните социалисти на Бузлуджа. До момента ежегодният събор на БСП на историческия връх, който се провежда в края на юли или началото на август, винаги е имал солидна група представители от Благоевград, но в момента партията до такава степен го е закъсала финансово, че е взела решение да събира левчета от членската маса, съставена предимно от пенсионери, за да може да не се изложи пред партийната лидерка Корнелия Нинова.

На заседанието в четвъртък е обсъждана и пълната апатия в организацията и липсата на всякакъв организационен живот. Тъй като ръководството няма идея как може да раздвижи членовете, на първичните партийни организации е възложено до края на месеца да измислят и предложат мероприятия, които биха могли поне частично да извадят соцпартията в Благоевград от дълбоката дрямка, в която е изпаднала от последните парламентарни избори.

В четвъртък е обсъждано и поведението на БСП в настоящата критична за страната ситуация, когато няма никакви шансове която и да е партия да излъчи правителство и то да получи подкрепата на половината депутати. Не че нещо зависи от тях, но след кратки дебати членовете на общинското ръководство са взели решение да дадат картбланш на Корнелия Нинова да подкрепи кабинета на ПП, ако се стигне до предлагането му, или да се опита сама да състави кабинет, ако президентът Румен Радев я избере за връчване на мандат.

Разговорът се насочил и към местните избори догодина, за които Любен Милев бил категоричен – тъй като партията няма потенциал да излъчи собствен кандидат за кмет догодина, то тя щяла да подкрепи независимия кандидат Румен Томов, който, откакто съдът го свали от кметския пост, няколко пъти дава изявления, че през 2023 г. отново ще се кандидатира за кмет на Благоевград. Ситуацията около Томов в момента е леко променена в сравнение с 2019 г., защото отскоро синът му е координатор на партията на бившия служебен премиер Стефан Янев, но явно за БСП – Благоевград това няма да има никакво значение, за да заявят пак подкрепата си за Томов.

На заседанието на общинското ръководство са се чули и критики към назначената за шеф на Областната дирекция по земеделие Мария Захова за това, че назначава в дирекцията главно кадри от екипа на екскмета Румен Томов, а хора с червени партийни книжки стоят без работа.

БСП – Благоевград е в абсурдната ситуация да е партия буквално със залезли функции, и то при условие че до миналата година тя имаше кмет в Благоевград, под нейно управление са държавните институции в сферата на земеделието и горите, а на национално ниво все още се води част от тройната коалиция, която ръководи страната. Партията има 4-ма съветници в местния Общински съвет, но и това едва ли й носи душевно спокойствие – едната съветничка, Гергана Янчева, вече напусна ОбС след влязло в сила решение за гласуване миналата година в конфликт на интереси, колегата й Владимир Пандев също попадна под ударите на КПКОНПИ и всеки момент може да повтори съдбата на Янчева, срещу третия съветник Иван Станчев има подадени 2 жалби в прокуратурата от кмета на Благоевград Илко Стоянов за имотни измами и всъщност за момента с шанс да изкара докрай мандата си е единствено Веселин Христов. До миналата година съветник от БСП беше и Бисер Стойчев, но Изпълнителното бюро сне доверие от него и той вече е независим съветник, друг е въпросът, че и за него се чака решение от ВАС по акт на КПКОНПИ.

В същото време през последните години партийната организация загуби от редиците си култови фигури – било защото те сами напуснаха партията /като бившия областен управител и лидер на червените в Благоевград Александър Балабанов и племенника му Михаил, чийто баща Стефан Балабанов беше заместник-кмет на община Благоевград/ или пък бяха изгонени от партията /като д-р Вангел Арабаджиев

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене