Дървото на „Преподобна Стойна“ дарява с рожби

Дървото на Преподобна Стойна в двора на черквата „Св. Георги“ в село Златолист, община Сандански, е истинска знаменитост.

Хора от цял свят идват и си правят селфита с него и после качват снимките в социалните мрежи. Огромният чинар се намира в двора на църквата, където своя живот прекарва народната светица – монахинята преподобна Стойна. Според легендата пророчицата и лечителка е казвала, че дървото е чудодейно. То се извисява на мястото още от 1300 г., или от създаването на Българската държава. Всеки човек, който страда от болести, трябва да обгърне неговия вековен дънер и ще бъде изцелен.

Има поверие, че дървото изпълнява и желания. След като човек се поклони на гроба на монахинята, трябва да се полюлее на люлките, вързани за чинара, и така желанието му ще се изпълни. Бездетни жени, извършили ритуала, разказват, че после са се сдобили с рожба.

Бездетни зачеват под дрянова арка

Чудна енергийна зона се намира и в близост до Коматинските скали и Тросковския манастир „Свети Архангел Михаил“ в община Симитли. Отсами реката расте чудно дряново дърво, за което се твърди, че дарява с челяд. Възрастен монах наскоро дошъл по тези места от съседна Гърция. Той казал, че тука има Богородична сила. В съседство наистина има скала, която оформя женски лик.

Интересното е, че в горната част на дървото се е оформил естествен отвор, подобен на арка. През него преминават бездетните жени, които по-късно забременяват.

Славата на дървото вече се носи не само в Югозападна България, ами от оттатък границата в Гърция и Северна Македония. В съседното село Брестово уверяват, че дрянът помага безотказно. Хората споделят, че често са виждали да идват люде от различни населени места. Чудодейното дърво сякаш имало някаква необяснима сила.

Ритуалът се знае от тукашните жители – отива се при дървото при изгрев слънце, минава се три пъти през арката. Всяка жена трябва да се прекръсти, щом мине, както и да каже молитва. Не бива в никакъв случай да се говори високо, а да се шепне. Всеки е нужно да остави някакъв белег или дар върху дървото – кърпичка, дреха, нещо друго, което е носено от молещите се за рожба. Доста често в района идват и иманяри заради легендите, че в близките Коматински скали има заровено голямо хайдушко имане. „Истинското щастие е в децата, в продължаването на рода и на живота, а не в имането. Затова скалите не си „дават” златото, но дрянът „дава” деца на бездетните”, казват брестовци.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене