Времето през уикенда: Захлаждане и кодове за дъжд и гръмотевици

Жълт код за опасно време е обявен за 16 области на страната в събота, показва справка в НИМХ. Предупреждението за западната и централната част на България е за дъжд и гръмотевици. Очаква се и понижение на температурите и в двата почивни дни.

 

КАРТА НИМХ
НИМХ

 

През следващото денонощие облачността над страната ще бъде предимно значителна. Атмосферното налягане през деня ще се задържи почти без промяна – близко до средното за месеца.

На много места в Западна и Централна България ще има валежи, в отделни райони ще са временно интензивни, значителни по количество и с гръмотевични бури. В източните райони от страната валежите ще са по-слаби, на по-малко места и главно в следобедните часове. Вятърът ще бъде до умерен, в Източна България временно до силен от север-северозапад. Максималните температури ще са от 18°-20° в западните до 30° в източните райони, в София около 18°.

Над Черноморието ще има разкъсана, след обяд предимно значителна облачност. На места, главно в следобедните часове ще има превалявания от дъжд, в отделни район е възможно и да прегърми. Ще духа умерен до силен северен вятър. Максимални температури: 25°-27°. Температурата на морската вода е 24°-26°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Над планините ще има значителна облачност, валежи, на места с гръмотевици. По най-високите части на Рила и Пирин дъждът ще се примесва със сняг. Ще духа умерен до силен североизточен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 14°, на 2000 метра – около 7°.

И в неделя ще има валежи и гръмотевици, но на по-малко места и с по-малка интензивност. Вятърът ще е от север-северозапад, в повечето райони умерен, в западната част на Дунавската равнина и източните райони временно силен. Преобладаващите максимални температури ще са между 23° и 28°. В понеделник ще има променлива облачност, над много райони намаляваща до слънчево; само на отделни места е възможно слабо и за кратко да превали. Вятърът ще е слаб до умерен от северната четвърт. Температурите ще останат без съществена промяна.

https://www.vbox7.com/play:691011b5fb

 НИМХ, БТА

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене