Пикът на новата COVID вълна – през август

Новият подвариант на Омикрон е многократно по-заразен. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова пред БиТиВи.

Симптомите на новия подвариант са свързани с повишена температура, но не толкова висока (37.5-38), болки в ставите, мускулите и гърба, стомашно-чревни проблеми, изброява news.bg.

Тя обясни, че има единични страни, някои от които съседни на нас, с доста по-висока заболеваемост. Петият подвариант на Омикрон си запазва способността да предизвика не толкова тежки заболявания, уточни проф. Христова.

По думите ѝ пикът у нас би се очаквал през август. Няма съществено натоварване и претоварване на здравната система в Западна Европа и не очаквам да има и у нас. Много по-заразен е, но се натрупва имунитет от преболедуване и ваксиниране, подчерта проф. Ива Христова.

Според нея рано или късно отново ще сложим предпазните маски, особено на закрито. Тя вярва, че хората ще започнат да се ваксинират срещу коронавирус, защото ваксината е най-добрата превенция. Всички разчитаха на това, че лятото вирусът няма да издържи и ще бъде унищожен, но вирусът е стабилен и трябва да го имаме предвид, предупреди проф. Христова.

Поне 4 месеца трябва да са минали, за да може хората да са си поставили четвъртата бустерна доза. Добре е за всички да се предпазят, защото имунитетът спада, а вирусът се променя, каза още проф. Христова.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене