Между 50-1000 лева печалба на ден правят от манатарка гъбари от Сандански

От няколко дни гъбари от Сандански реализират добри печалби от гъба манатарка. Някои от тях на ден изкарват от 50 до 1000 лева в зависимост от късмета. Това каза Красимир Павлов от Сандански, който за един ден набрал 145 кг манатарка.
В първите дни манатарката се изкупуваше на цена от 15.00 лева първо качество. Сега цената за първо качество е 8 лв., за второ – 7 лева, и 4 лева за трето качество. Сушена гъба се изкупува на цена от 100 лева.
„За един ден един гъбар може да набере до 300 кг, ако попадне на добро находище”, коментираха вчера запознати, според които гъбата е във високата част на вилната зона на Снадански, в местността Беговица и над Туричка черква.
„Очаква се цената на гъбата да падне до 5 лева на килограм за първо качество, ако продължи да вали”, прогнозира гъбарят Красимир, който заедно с приятеля си Васил вече трети ден берат, за да изкарат някой лев, за да покрият разходите за новата си кола.
„Гъбата е ценна и с много качества. Защо да я предавам, след като мога да си я изсуша или да я замразя”, разказа бизнесменът Йордан Цветков, който всяка година в края на месец юни и началото на юли отделя от времето си за бране на гъби. „Събрах около 50 кг гъби, и то първо качество. Другата я оставям на поляната. Първото нещо, което правя, е да я приготвя задушена със свинско филе. Останалата я суша и ще я ползвам за приготвяне на боб чорба и други варива, каза още Цветков и поясни, че съпругата и двете му дъщери не разрешават да предава гъбата за пари. Той уточни, че бланшира манатарката за 15-ина минути, след това я слага в пликчета и после във фризера.
„През последните дни много гъбари излязоха да берат гъби. Това е причина за падане на цената им. Но гората дава на всички, стига да знаем как да опазим гъбите”, сподели любителят гъбар Данчо и допълни, че лошото е, че някои от гъбарите скубят и нарушават мицела на гъбата, а тя трябва да се реже с нож.
В Сандански има голям пункт за изкупуване на гъби и два има изнесени в село Микрево, община Струмяни.

ЛИДИЯ МАНЕВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене