Да ходят по дяволите пътищата….!?

Заради изтичащи договори и провалени конкурси

Под въпрос за поредна година остава и зимното почистване на шосетата

Прекратиха поръчки за 2,3 млрд. лв.

Само след два месеца отново няма да има кой да ремонтира българските пътища, да поправя текущи аварии, а през зимата и да чисти снега. Причината е поредният неуспех на кабинета Петков – този път да завърши успешно обявените от пътната агенция обществени поръчки за подписване на нови договори за текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа.

Контрактите трябваше да бъдат на обща стойност 2,3 млрд. лв. и да покриват цялата територия на страната, но обществените поръчки бяха прекратени преди дни заради жалби от страна на пътния бранш.

През септември изтичат настоящите договори със спечелилите последните конкурси за текущ ремонт и поддръжка фирми. Сроковете на контрактите бяха съкратени от служебния регионален министър Виолета Комитова до средата на 2022 г.

Впоследствие бяха удължени с три месеца от настоящото правителство, което убеди компаниите да работят при неизгодни вече условия срещу неизпълнени и към момента обещания от страна на кабинета Петков за разплащане на всички дължими вече над година суми към пътния сектор. До момента са разплатени едва половината от всички изработени от тях по законни договори над 1,2 млрд. лв., а за погасяване на останалите решение трябва да вземат депутатите. Заради дължимите над 600 млн. лв. за извършени в срок и законно дейности, които фирмите не могат да получат от държавната хазна над 12 месеца, едва ли някоя от тях ще се съгласи, както стана преди няколко месеца, отново да удължи подписаните договори за ремонт и поддръжка. Още повече, че тези контракти са сключени при стари цени, които в момента са в пъти под пазарните, а кабинетът Петков не изпълни и друго дадено обещание на сектора – да индексира цените по сключените договори заради високата инфлация. През последната година драстичното поскъпна стойността на използваните строителни материали, увеличиха се цените на енергоносителите, разходите за труд.

Затова дори и веднага да бъдат обявени нови обществени поръчки за текущ ремонт и поддръжка, за тях или няма да има кандидати, или процедурите отново ще бъдат обжалвани. Още повече, че в най-добрия случай процедурите ще приключат чак през 2023 г., а през последните три месеца на годината няма да има подписани договори. Което обрича шофьорите да карат по все по-лоши шосета и да рискуват живота си ежедневно зад волана у нас. Както и да почистват пътищата си сами през зимата вместо да разчитат на снегорините на пътните строители.

Новите обществени поръчки, предложени от настоящото правителство, които се провалиха, криеха редица капани. Фирмите са категорични, че бяха заложени дискриминационни условия в заданията по обществените поръчки, както и че се вменява цялата отговорност на изпълнителите без възложителят да носи каквато и да е вина при свои грешки. Още повече, че спорните условия, заради които в момента държавата не се разплаща с компаниите, бяха записани и в новите поръчки. В тях се предвиждаше да бъдат извършвани същите действия, които бяха обявени за незаконни, тъй като изпълнението им превръщало ремонтите от текущи и аварийни в основни.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене