Силата на сатовчанския дух! За 8 години- 1000 картини!

Уникални картини от пясък изработва самоукият художник от Сатовча Цветан Кавраков. За дарбата си разбрал, след преживяна трудова злополука, която приковава младия мъж в инвалидна количка. За него Топ Преда не ефин път е писала и смята че трябва да се пише. След инцидент през 2006 година Цветан остава в инвалидна количка. Жаждата за живот и силата на духа определят и неговото ново поприще за изява. Страстта му да рисува картини от пясък се заражда, след среща с приятел, който се занимава с подобен вид изкуство. За силата на духа и побеждава ли таланта трудностите и мъката, медията ни отново му дава думата:

Цветан Кавраков:

„Сега работя и това е… За колко време се научихте да рисувате.? Тя е много сложна техника още не съм я усвоил. Все нещо ново излиза ПРЕСЕЧКА Никой не ми е показвал не ме е учил и така сам всичко си го усвоявам. Първо се копира и така като мозайка все едно това е мозайка, само че с пясък. Какво предимно рисуваш – виждам има ханове, царе, пейзажи? това са всички ханове и царе от Хан Кубрат до Цар Борис Трети.“ От както се случва инцидентът с Цветан ежедневието на съпругата му Зара непрекъснато е обвързано с мисълта за него.

Зара Кавракова – съпруга на Цветан:

„Изкуството което твори му дава много сили много кураж за живот. Справя се чудесно и така продължава напред.  Той още от началото си личеше че ще го усвои защото добре се получаваха още първите картини и всяка следваща по- хубава и по хубава. Непрекъснато мисля за него как се чувства , дали е добре дали има нужда от нещо. Където и да съм , живея с мисълта за него.“За 8 години Цветан успява да изработи около 1000 картини . Казва , че моного хора са се опитвали да рисуват като него, но не им се получава. Пясъкът добива от камъни. Сам смесва цветовете , които са напълно естествени, без оцветители и химикали.

Цветан Кавраков:

„Ами така това е лепилото и със четката мажа дърветата за да може да се открои , слагам малко бяло. Ей така го тръскам пясъка и виж където е имало лепило и си остава. Тия картини са вечни, цветовете са естествени , няма лакове, бои такива работи. ПРЕСЕЧКА Тази за три дена има много детайли по нея. Ей тия камъните всичко се прави по отделно.“ Много от картините Цветан изработва за благотворителни цели, други продава в България , има поръчки от Европа и Америка. А за да се чувства още по-пълноценен , приятели от селото изработват за него специална рампа, която му позволява да излиза от ателието и без придружител .

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене