Кметът на Кресна навря в “кучиг@з” пишман журналистка!

ЕЛЕГИЯ ЗА БЪЛГАРСКАТА „4-ТА ВЛАСТ“

Какъв да стана, ако съм бонвиван, не придирям в контактите си и съм достатъчно самовлюбен, за да мисля, че парици могат да се припечелват и без много „пот на челото“? Този екзистенциален въпрос вероятно е стоял с цялата си тежест пред главния редактор на „4-та власт“, г-жа Лидия Павлова, когато е начевала своето журналистическото поприще. Впрочем, тук трябва да поднесем нашите искрени извинения на българските журналисти, които спазват стриктно стандартите за качество в журналистическата професия и държат на етиката в общуването с обектите на техните журналистически разследвания и материали. Вероятно, трябва да поднесем и съболезнования на българската журналистика в цялост, защото на неин гръб десетилетия се упражняват не един или двама „бонвиван-вестникари“, за които стандартите са ненужна отживелица, а откровения рекет – основен източник за препитание! Точно такъв е случаят с нашата г-жа Павлова, главен редактор на „4 власт“.

Месеци наред тя опитва, къде с ласкателство, къде с откровени заплахи, да притиска кмета на община Кресна, г-н Николай Георгиев. Искат се трицифрени суми, които да бъдат заплащани на „4-та власт“ ежемесечно! Впрочем, община Кресна работи прекрасно с всички регионални медии и винаги сме поддържали с тях строго професионални отношения, базирани на коректност и взаимно уважение, но нито една от тях не е била толкова дръзка в своите финансови претенции, а още по-малко да е готова да изнудва управата на общината за пари. Ние отлично разбираме, че да си журналист в регионална медия в България е неблагодарна работа, която изисква истинско себеотдавана и висок професионализъм, за да останеш „в професията“ и за щастие можем да посочим не една такава в региона.

Нисък поклон за сърцатостта и непризнатия професионализъм на работещите там! Убедени сме, че както община Кресна, така и всяка друга българска община, било в Пиринско, било в друг край на страната, с удоволствие и дори с грижа ще подаде ръка на такива медии в труден за тях момент. Дейностите на местната администрация изискват връзка с обществеността и ние сме открити и за конструктивната им критика и за посочване на нередностите в нашата работа и за похвали, ако, дай Боже, добе сме си свършили работа, НО, г-жо Павлова, не можем да преглътнем откровен рекет!

Средната брутна месечна заплата в България за март 2022 г. е 1668 лева (в Югозападния район, включващ Благоевград и Кюстендил е дори 2 112 лв.), което е значително над посочените от Вас „огромни“ заплати на селските кметове, а колкото до БРУТНОТО ТРУДОВО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ на г-н Георгиев (а не чисто, както гръмко твърдите!), то често дори не стига до дома му. И добре, че кметът е достъчно богат и може да си позволи подобна разточителност, за да могат и хората в нужда в Кресна да разчитат на някого в края на месеца.

Журналист с Вашия стаж би трябвало да познава добре спецификата на взаимоотношенията кмет-граждани в малките общини и колко от заплата на кмета практически веднага отива за подпомагане на социално слаби граждани или за други общински инициативи. Не знаете! Моля, заповядайте в някой от следващите месеци пред кабинета на кмета, когато е взел заплата и сама ще се убедите за какво говорим, а дотогава Дерзайте, г-жо Павлова, не пробивате при нас, но в Благоевградско и Кюстендилско има десетки други общини. Дано с тях Ви потръгне. ПС. За неискушените от темата читатели разясняваме, че заплатите в бюджетната сфера се определят съгласно разпоредбите на Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА) и са във връзка с чл. 5, ал. 16 от Постановление на Министерски съвет (ПМС) № 4 от 10.01.2019 г., с което се изменя и допълва ПМС № 67 от 2010 г. за заплатите в бюджетните организации и дейности и НЕ ЗАВИСЯТ ОТ ЖЕЛАНИЕТО НА КМЕТА!

Николай Георгиев

Кмет на Кресна

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене