Байдън: Путин получи точно това, което не искаше

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че решенията и сделките, обявени на срещата на върха на НАТО в Мадрид, показват, че Алиансът „се придвижва към място, което отразява реалностите на втората четвърт на 21-ви век“.

Реакцията на света към всяка криза, създадена вследствие на руската инвазия в Украйна, показва, че Путин „получава точно това, което не искаше“, каза Байдън, цитиран от CNN.

„На всяка стъпка от това пътуване ние поставяме знак за единство, решителност и дълбоки възможности на демократичните нации по света да направят това, което трябва да се направи“, добави той. „Путин смяташе, че може да разбие трансатлантическия съюз. Той се опита да ни отслаби. Очакваше нашата решителност да се пречупи. Но той получи точно това, което не искаше“.

„Ние сме по-обединени от всякога. А с присъединяването на Финландия и Швеция ще бъдем по-силни от всякога. Те имат сериозни военни сили, и двете. Ще увеличим границата на НАТО с 800 мили по финландско-руската граница“, каза Байдън и отбеляза работата на Алианса за справяне с повишаването на цените на газа и петрола и с продоволствената несигурност, засягаща различни части на света заради войната на Русия в Украйна.

„Възложихме на нашите екипи да работят по подробностите за ограничаване на цените на руския петрол, за да се намалят приходите на Путин, без да се ощетяват американците и останалите, зависещи от бензиновата помпа. Ще се стремим да използваме средствата от митата върху руските стоки, за да помогнем на Украйна да се възстанови. Поехме ангажимент за повече от 4,5 млрд. долара – повече от половината от тях от САЩ – за справяне с продоволствената несигурност и с непосредствената криза, причинена от руската война“, заяви американският президент.

„Погледнете въздействието на войната в Украйна върху Русия. Те трябваше да не плащат външния си дълг за първи път от повече от 100 години. Загубиха 15 години от постиженията, които бяха направили по отношение на икономиката си. Те се намират в ситуация, в която имат проблеми заради наложеното от мен решение за това какво може да се изнася за Русия по отношение на технологиите. Те ще имат проблеми с поддържането на производството на петрол, защото не разполагат с необходимите технологии за това. И също така са в подобна ситуация по отношение на оръжейните си системи и някои от военните си системи“, каза Байдън. „Така че те плащат много, много висока цена“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене