Йордан Цонев към кабинета в оставка: Да бяхте внесли бюджета на 25 май, вече щеше да е факт. Не правете внушения за парламента

Остро изказване за забавеното внасяне на актуализацията на бюджета от правителството в оставка направи зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев, зам.-председател на Бюджетната комисия в НС.

В процедура по начина на водене той се обърна към председателстващия заседанието на НС Кристиан Вигенин с призив не просто да прави забележка на народните представители, които протакат бюджетната процедура, а направо да спира изказванията.

13 часът е, а ние сме до никъде. Тук има вицепремиери, които казват, че сме се забавили с бюджета, че пенсиите чакат, защото трансферът е в централния бюджет нищо, че приехме бюджета на ДОО, бизнесът чака, каза Цонев.

Когато изпълнителната власт отправя бележки към НС да компресира действията си по отношение на приемане бюджета, трябва да знаят, че най-компресираната процедура по приемане на бюджета е 3 седмици. Не може да внасят бюджета късно и да се обръщат от медиите към народните представители, че ползвали процедури и че били „лентяи“ – имаше подобни внушения, продължи Йордан Цонев.

Да бяха внесли бюджета 2 седмици по-рано – нищо не пречеше. От февруари се знае, че ще има актуализация, възмути се Цонев. И се обърна към представителите на кабинета в оставка: „Да бяхте го внесли на 25-26 май, вече щеше да е факт. Ние се движим във възможно най-ускорения ритъм. По 13 часа работи бюджетна комисия, защото виждате, че стават гафове.“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене