Възстановяват Незнайния македонски четник

Един от знаковите за историята на Горна Джумая, днешен Благоевград, паметник на Незнайния македонски четник е на път да бъде възстановен. На 5 август миналата година в регионалния исторически музей се основа инициативен комитет за възстановяване на монумента. Един от инициаторите и автор на обновения проект е скулпторът Андрей Врабчев от сдружението „Татковина“. Община Благоевград трябва да избере мястото, където да бъде поставен възстановеният паметник, а средствата вече се събират чрез дарения от фирми, организации и частни лица. Срокът за построяване на паметника е до август 2023 г. и ще бъде издялан от камък.

На 2 август 1933 г. паметникът на Незнайния македонски четник е открит само няколко месеца след Великия Македонски събор, проведен на 12 февруари 1933 г. в Горна Джумая. Дело е на изявените скулптори Пандо Киселинчев и Кирил Шиваров – единият е роден в Охрид, а другият – във Варна. Шиваров е автор и на скулпторите на братя Евлоги и Христо Георгиеви, които красят стълбите пред Софийския университет.

Няколко дни преди 9 септември 1947 година по късна доба и само за една нощ паметникът на Незнайния македонски четник е разрушен, натрошен на парчета и заровен до читалището на площад „Македония“ в тогавашната Горна Джумая.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене