Впечатляваща демонстрация на „жива храна” за дипломирането на младите хлебари и сладкари от ПГТЛП – Благоевград

Известният мастър шеф Никола Тодоров гостува в Професионалната гимназия по туризъм и лека промишленност „Гоце Делчев“ – Благоевград, където изнесе атрактивен открит урок.  Впечатляващата кулинарна демонстрация бе съчетана и с тържеството по дипломирането на випуск 2022 г.

Както „Струма“ писа, директорът на ПГТЛП Димитрина Иванова е сред 10-те педагози в Пиринско, удостоени с  почетното отличие на МОН „Неофит Рилски“. По този повод целият екип се събра в училищния двор, за да изкаже уважение и признателност към своя ръководител. „Тази награда не е само за мен, но и за всички колеги, който са нито зад мен, нито пред мен, а редом до мен. Заедно успяхме и продължаваме да променяме както външния, така и вътрешния облик на училището, а най-важното е, че всеки един от нас идва на работа с усмивка“, каза Д. Иванова и се снима за спомен с колегите си.

Директорът Д. Иванова с колегите си и началника на РУО

С пожелания да следват мечтите си директорът връчи дипломите на зрелостниците, завършващи специалност „Производство на хляб, хлебни и сладкарски изделия“ по професия „Техник-технолог в хранително-вкусовата промишленост“.

Отличникът Д. Грънчарски

Пръв като отличник на випуска своята диплома и свидетелство за професионална квалификация получи Дамян Грънчарски, който постигна максималния брой от 100 т. на държавния изпит по теория на професията, а след практическата част по защитата на дипломния проект се поздрави с пълна шестица от първата по рода си матура по професия.

. Шеф Тодоров с донесената от него жива храна

Самият Д. Грънчарски е сред най-изявените възпитаници на училището и досегашен знаменосец. Запленен от магията на кулинарното изкуство, той постъпи в гимназията след завършването на основното си образование във II ОУ, а като десетокласник завоюва възможно най-високото отличие на национално ниво. В конкуренция с най-добрите ученици от страната Дамян заслужи титлата „Най-добър млад сладкар на България”, след като впечатли журито с иновативния си авторски десерт йогурт баклава с локум и рози. Година по-късно покори поредния връх в кулинарията и с представения лимонов меренг тарт се окичи с бронзовия медал в престижния форум.

„ През изминалите 5 години получих много ценни за мен знания. Имено подготовката тук в Професионалната гимназия по туризъм и лека промишленмост, напътствията и съветите на моите учители ме накараха още повече да заобичам тази професия“, сподели отличникът, който работи по специалността си в благоевградска сладкарница.  Дамян вече разработва и представя авторски кулинарни изкушения и смята да надгражда знанията си в университета по хранителни технологии в Пловдив.

Кулинарният специалист направи пред учениците демонстрация 

Както зрелостниците, така и всички останали ученици имаха възможност „да се докоснат“ до известния мастър шеф, главен готвач  в петзвезден хотел в Банско Никола Тодоров. Демонстрацията се проведе в улрамодерния учебен ресторант, а за да могат всички да наблюдават максимално добре случаващото се в кухнята, бе монтирана видеокамера, предаваща в реално време на 65-инчов екран. Едно от нещата, което впечатли присъстващите, бе представената от шеф Тодоров „жива храна“. Той дойде в училището с покълнали семена от слънчоглед, репички и специален сорт мента, като обясни, че кълновете са живи ензими и са много полезни за организма, имат и лечебни свойства. И тъй като самите кълнове са скъпи, те най-често се комбинират с други продукти, а също така се използват за декорации.

Утвърденият главен готвач, който за пръв път демонстрира уменията си в училище, въвлече гимназистите в истинско кулинарно приключение. Заедно с тях приготви лаврак върху канапе от канелони от картофи и тартар от цвекло с авокадо, праскови, сос от бадеми и гел от бъз. Специалистът нагледно показа и обясни как се филетира риба и прецизно се обработват продуктите и подчерта, че най-новите тенденции в кулинарията са свързани с готвене без отпадък. Затова в приготвянето на ястията бе използвано всичко – от костите на риба, до люспита на кромида, като единствено бяха изхвърлени обелките на картофите.

Н. Тодоров разговоря и с началника на РУО Ив. Златанов, като обсъдиха ролята на бизнеса при обучението на учениците. Директорката Д. Иванова припомни, че от тази година ПГТЛП има сключен договор с гранд хотела, където работи шеф Тодоров. Именно благодарение на създадена връзка между бизнеса и гимназията двама ученици вече се докоснаха до високата кулинарна трибуна. „Пожелаваме си това партньорство да продължи във времето, за да бъдем максимално адаптивни и полезни на децата и тяхното професионално развитие!“, казаха от ПГТЛП.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене