Проф. Румен Гечев, БСП: В предстоящата актуализация ще има над 23 млрд. лева за социални придобивки

По време на своето управление ГЕРБ увеличиха двойно външния дълг на България

„По-сериозното е, че ние наистина имаме проблем. Защото Българската социалистическа партия има претенции за джентълменско отношение към нея от страна на президентството и нищо повече. Ние не се бъркаме в работата на президента и нашите претенции са той също да не се бърка в нашите вътрешнопартийни дела.“ Това заяви народният представител от парламентарната група на “БСП за България“ проф. Румен Гечев в ефира на Nova.

„Триморието е проблем. Ето вчера имаме разминаване по отношение на Димитър Стоянов от президентството, който извади някакви бележки за доставката на оръжия. БСП е против износа на оръжия – нито за Русия, нито за Украйна. Корнелия Нинова като министър отговаря за износа на оръжия, но тя подписва последна. Там се подписват и шефовете на ДАНС, които са назначени от президентството. Несериозно е, когато имаш представители в комисията да твърдиш, че нещо не е редно“, обясни депутатът от левицата за атаките срещу БСП от страна на президентската институция.

Народният представител от БСП даде като пример за намеса и думите на вицепрезидента Йотова. „Тя каза още в първите дни на новото правителство, че то няма да получи и 100 дни, макар това да е международна практика. И второ тя каза, че социалната политика на кабинета е провал, а това не е вярно. Благодарение на БСП в бюджета ще има над 23 млрд. лева за социални придобивки. И не ми се връзва точно Йотова да каже, че социалната политика на правителството е провал“, допълни той.

Според Гечев в България протичат процеси, които са свързани с геополитическите конфликти и размествания в света. „Конфликтите не са лични, както някои се опитват да ги представят. Тук става дума за много сериозна политическа битка. Някои хора не се примиряват с принципната позиция на БСП, които искаме да се поддържа един добър баланс“, каза още проф. Гечев

„Много важно е да приемем бюджета, за да отидат средставата до работещите български семейства и българските пенсионери. Мисля, че здравия разум надделява. Според мен няма партия, която в условията на предизборна ситуация да провали бюджета и да лиши над 2 милиона пенсионери и стотици хиляди български семейства от данъчни преференции, както и от допълнителни средства за здравеопазване“, категоричен бе социалистът по отношение на предстоящата актуализация на бюджета и подчерта, че след като е взето решението за пенсиите то средствата ще стигнат до възрастните хора, дори това да е с натрупване през август.

Гечев заяви, че спрямо БВП България има един от най-ниските външни дългове и определи като несъстоятелни обвиненията на ГЕРБ за натрупването на колосални дългове.  Когато те поеха властта през 2009 имахме дълг в размер на 13.5%, т.е. при тях нашия дълг беше удвоен“, добави социалистът.

„С „Продължаваме промяната“ имаме външнополитически различия, някои от които са със силно икономическо въздействие. Това, което бихме настоявали при преговорите е да сме внимателни с външнополитическите оценки. Това, което правят европейските страни е да продължават да държат „Газпром“ като конкурентен доставчик. Нека има конкуренция, така че българския бизнес да получи добри цени“, коментира Гечев за енергийните доставки и правилните решения, които трябва да бъдат взети и добави, че БСП има решение на своя Национален съвет и социалистите настояват да бъдат водени преговори с „Газпром“.

В заключение народният представител от БСП заяви, че в тези условия България има нужда да бъде сформирано правителство, но това не може да е на всяка цена и все пак трябва да има определени граници. „Тези принципи трябва да бъдат на основата на българския интерес. ИТН пращат сигнали, че са готови да водят разговори и там трябва да се търси потенциал“, завърши проф. Гечев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене