Радев попита каква е печеливша формула на ГЕРБ, а Атанасова го посече с тези думи

Ние ще върнем мандата възможно най-бързо, за да започнат консултации за връчване на мандат на третата политическа сила по ваш избор, заяви тя

Представители на ГЕРБ се появиха „Дондуков“ 2, където по-рано днес бяха поканени от държавния глава Румен Радев за консултации преди връчване на проучвателния мандат за съставяне на ново правителство в рамките на този парламент. 

Преди тях при Радев трябваше да отидат членове на ПП, но това така и не се случи.

Десислава Атанасова и Томислав Дончев се появиха пред президента.

„Добре дошли. Започваме консултации в предизвикателен за страната ни момент с икономическа, социална и здравна криза. Днес се изправяме и пред парламентарна криза. Българите се притесняват от растящите цени и войната. Бъдещето на гражданите зависи от решението на политиците“, поде Радев.

„България очаква да се работи ефективно и да се използва всяка възможност, за да се отстои националния интерес“, подчерта той.

По думите му това изисква амбициозна и последователна политика.

„Дълбоката криза, която обхвана обществото ни, роди искането за промяна. Непрекъснато намаляващата избирателна активност е атестат за намаленото доверие в политическата класа. Това поставя рискове за България и от политическите партии зависи да се завърне това доверие“, каза той.

„Изисква се време и усилие от партиите, за да се направи кабинет в рамките на този парламент. Народното събрание (НС) трябва да свърши не малко работа по актуализацията на бюджета. Това не търпи отлагане. Надявам се, партиите да влязат в градивен диалог“, добави Радев.

„За нашето общество е важно да чуя вас като втора парламентарна сила за ситуацията на политическата сцена. Виждате ли потенциал за формиране на ново управленско мнозинство и с какви механизми? Каква е вашата печеливша формула?“, запита той.

На въпроса му отговори Десислава Атанасова:

„Имаме приоритети през следващите седмици, ако не се състави правителство при връчване на мандат от първата политическа сила. Ние ще върнем мандата възможно най-бързо, за да започнат консултации за връчване на мандат на третата политическа сила по ваш избор“, поде тя.

По думите й ГЕРБ отчита всички предизвикателства, пред които е изправена държавата.

„Активно участваме при вземането на редица решения“, подчерта тя.

„Призовавам останалите политически партии да проявят разум и да работим заедно, ако и когато, парламентът има достатъчно време, за да функционира и взима решения. Цялото политическо противопоставяне ще видим и чуем в едни предстоящи избори. Сега е време за адекватни и държавнически решения“, каза тя.

В разговора се включи и Томислав Дончев.

„Пред България са надвиснали много кризи, а ние сме в политическа криза от година. Оставката на правителството може да се окаже краят й.  Потенциал за ново правителство в това НС – няма, поне не за принципно такова“, каза той.

БЛИЦ припомня, че в понеделник сутрин премиерът Кирил Петков подаде оставка през куриер. Причината е вотът на недоверие, гласуван през миналата седмица в парламента, по време на който правителството падна.

Против оставането на кабинета „Петков“ гласуваха депутатите на ГЕРБ, ИТН, ДПС и „Възраждане“ и така записаха решението си като историческо, след като направиха това правителство първото паднало в новата история на страната чрез подобно гласуване.

В понеделник президентът пък свика консултации с представителите на ПП, ГЕРБ, БСП, ДПС. Във вторник такива ще се проведат и с останалите парламентарно представени партии – „Възраждане“, ИТН и ДБ.

От ПП обаче не се появиха при президента, оправдаха се със заседанието на бюджетната комисия. Реакцията от „Дондуков“ 2 не закъсня.

blitz.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене