С тоги, много емоции, изключителен стил и не на последно място удовлетвореност от постигнатите резултати Природо-математическа гимназия „Яне Сандански” и Неврокопска професионална гимназия „Димитър Талев” изпратиха един от най-силните си випуски

В продължение на два следобеда центърът на Гоце Делчев бе „арена” на истински празник, изпълнен с усмивки, вълнение и младежки устрем

 

На всеки един бе раздаден балон в бяло, зелено и червено. След отброяване до 12 балоните с хелий полетяха в небето, като освен от фотографи впечатляващият пърформънс бе заснет и с дрон.

За пръв път церемониите по дипломирането се проведоха в сградата на Неврокопската света митрополия, което направи този важен момент за завършващите средно образование още по-специален и тържествен.

Директорите на двете училища Елка Божикова и Мария Георгиева бяха мислили върху сценариите повече от месец,а впечатление направи, че всеки детайл от програмата е изпипан предварително при създадена стриктна организация.

Първи „под светлините на прожекторите” застанаха 123-мата зрелостници от 5-те паралелки на Математическата гимназия. Облечени в прекрасни сини тоги, те се строиха в двора на училището. На всеки един бе раздаден

Предвождани от мажоретния състав на ПМГ, класните си ръководители  и директора, абитуриентите се отправиха към сградата на Неврокопската митрополия под погледа на множество родители, близки, роднини, които също станаха свидетели на незабравимото дипломиране.

„Днес атмосферата в тази тържествена зала е наситена с радост, гордост и възторг. Церемонията по връчването на дипломите за завършване на средно образование е един от най-чаканите моменти на зрелостта. Изминали са 12 години труд и усърдие, любопитство и усмивки от радост, изпитания на волята, ума, характера. Стъпка по стъпка сте изграждали своята личност. Този дълъг път на вашето съзряване сте изминали не сами, а винаги подкрепяни, напъствани, вдъхновявани  от своите учители. Ако сега имате вярата, че сте успели, ако имате самочувствието, че сте силни и непоколебими, ако сте честни и добр

Хр. Франгова и нейното семейство

и хора, дължите го на тях – вашите учители. Благодарете им с искреност и обич, която те заслужават”, обърна се към зрелостниците директорът Елка Божикова и изрази увереност, че вече порасналите момичето и момчета успешно ще посрещнат предизвикателствата в живота.

Випуск 2022 се гордее и с абсолютен отличник, в лицето на Христина Франгова. Освен пълната шестица по математика тя е и с 6.00 от ДЗИ по български език и литература и също и без нито една петица в дипломата си. За постигнатия изключителен успех Христина бе наградена от началника на Регионалното управление на образованието Ивайло Златанов, който поздрави зрелостниците, родителите им и учителите.

Стефка Ляскалиева

Особено вълнуващ бе моментът, когато „на сцената” бяха помолени да излязат родители на 15 изявени дванадесетокласници. За високите постижения на децата им през гимназиалния етап на обучение в учебната и извънучебната дейност на майките и бащите бяха връчени благодарствени писма от името на ръководството на ПМГ. За всеотдайността, за приноса при обогатяването на образователната среда, за отношението към училището директорът връчи подарък на Мария Бозукова – майка на абитуриентката Елена Бозукова.

Отличниците на випуска са близо 40. Наред с традиционно силното представяне в областта на математиката и природните науки, са регистрирани и множество успехи в хуманитарните направления, в това число и пълни шестици от държавните зрелостни изпити. Сред тях са Айлин Ахмедова с 6.00 на матурата по английски език, Людмила Къшева е един от двамата зрелостници в Пиринско с пълна шестица по философия. Трима дванадесетокласници – Елис Шукри, Стефка Ляскалиева, Христина Франгова, са с максималния брой от 100 точки на ДЗИ по математика, а общо за областта този резултат е постигнат само от четирима явили се на матурата по математика като профилиращ предмет.

Випуск 2022 се гордее и с абсолютен отличник, в лицето на Христина Франгова. Освен пълната шестица по математика тя е и с 6.00 от ДЗИ по български език и литература и също и без нито една петица в дипломата си. За постигнатия изключителен успех Христина бе наградена от началника на Регионалното управление на образованието Ивайло Златанов, който поздрави зрелостниците, родителите им и учителите.

Признание за своя труд, упоритост и талант заслужи и Иван Попов – лауреат на националната олимпиада по физика.Освен сребърните медали, които печели две поредни години на международни олимпиади по астрономия и астрофизика, Иван има и бронзово отличие от международната олимпиада в Румъния. Дванадесетокласникът не присъства на церемонията, тъй като се подготвя за участие в поредното си международно състезание, затова отличието бе получено от неговата майка.

Ди­рек­то­рът на НПГ М. Геор­гие­ва с По­ли­на от Ук­рай­на

За отличен успех през целия гимназиален етап на обучение и изяви в различни състезания и конкурси кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов връчи плакет и грамоти на изявените дванадесетокласници.

Не по-малко вълнуваща и наситена с емоции бе и церемонията по дипломирането на 125-имата абитуриенти на Неврокопската професионална гимназия „Димитър Талев”. Училището е и единствено в областта, извеждащо дванадесетокласници и по профили, и по професии, и е истински пример за успешна „симбиоза” в това отношение и специфика на обучението.

Както „Струма” писа, преди две години именно в НПГ бяха сформирани две паралелки с профили „Хуманитарен” и „Икономическо развитие” по т.нар. допълнителен държавен план-прием след 10 клас. Така се осигуряват места и се дава възможност на завършващите ОбУ/обединените училища/ в региона  да продължат своето образование и във втори гимназиален етап. Сега се дипломираха както учениците, обучавали се 5 години по професии, така и първият випуск абитуриенти, постъпли преди две години от ОбУ-та.

„Вие вече поемате към следващите си мечти и цели. Желая дипломите ви да улеснят пътя по тяхното постигане. Колкото и време да мине, спомените за вашия клас, учители, вашето училище ще носят приятно вълнение. Със сигурност ще продължите да надграждате знанията си. Дали ще се учите от живота, от университета или от двете, няма съмнение, че ще се развивате. Важното е, че основата е стабилна, затова и граденето ще бъде здраво и устойчиво. Именно тук изградихте целеустременост и амбиция, креативност и критично мислене, отговорност и достойство. Вложете всичко това в своето бъдеще и признанията няма да закъснеят“, каза на зрелостниците директорът на НПГ Мария Георгиева.

Наред с така важния документ за завършено средно образование, 104-ма абитуриенти взеха и свидетелства за професионална квалификация. Те успяха да постигнат среден успех „Мн. Добър” /5,03/ на  държавните квалификационни изпити като

втора матура. Пълни отличници на ДКИ са 20 ученици, а общият брой на отличните оценки е 44. Около 70% от дванадесетокласниците са с успех от втората матура „Отличен” и „Мн. Добър”. Зрелостниците от специалност „Организация на туризма и свободното време“ са с общ успех 5.69 на държавния изпит за придобиване трета степен на професионална квалификация. В останалите специалности –

„Икономическа информатика“, „Компютърни мрежи“, „Конструиране, моделиране и технология на облекло от текстил“, успехът е много добър.

Впечатляващ е и фактът, че дванадесетокласничката Фитие Краболи е единствената дванадесетокласничка в областта, положила по желание матури по биология и по химия /като трети ДЗИ/ и е успяла да изкара две пълни шестици и по двата предмета.

По време на церемонията бяха наградени общо 13-те пълни отличници, 38 ученици с дипломи над 5.50, а кметът Вл. Москов връчи плакети на петима изявени зрелостници. Имаше и специална награда, като трима зрелостници бяха отличени за това, че през изминалата учебна година нямат нито едно отсъствие, в това число и извинено.

В. Топчиева

Габ­рие­ла Въ­жа­ро­ва заед­но с май­ка си

С дипломата си от 6.00, плакета и грамотите се снима Верхие Топчиева, дъщеря на директора на Обединеното училище в Дебрен Верхат Топчиев. Отличничката с усмивка разказа как преди две години е постъпила в паралелката с профил „Икономическо развитие“, сега е положила успешно провеждащата се за първа година матура по предприемачество и смята да продължи да надгражда знанията си в областта на информатиката и икономиката.

Заедно с майка си позира и Габриела Въжарова от спец. „Компютърни мрежи“. По време на 5-годишното си обучение тя е допуснала само една петица, и то не по общообразователен предмет, знанията й на матурата по професия са оценени с 6.00, а дипломата й е 5.99.

На запомнящото се тържество бе и Полина от Украйна. Самата тя е абитуриентка и успешно е завършила 11 клас, с който приключва средното образование в родината й. Именно за да се адаптира и социализира по-лесно в Гоце Делчев, става част от голямото семейство на Неврокопската гимназия. Съприживява заедно с новите си приятели емоции по последния им училищен ден, отива и с тях на бал. Сега Полина дойде, за да прегърне и благодари на директора М. Георгиева.

Фитие Креболи

Зрелостниците и на ПМГ, и НПГ поздрави Неврокопският митрополит Серафим, който лично присъства и на двете церемонии. Негово Преосвещенство изрази радостта си, че сградата на митрополията, макар и все още да се реиновира, е изпълнена с толкова младежки дух и ентусиазъм, и изрази надежда, че и в бъдеще ще бъдат домакини на толкова радостни и вълнуващи събития.

Дипломиранията бяха съпроводени и с прекрасни музикални поздрави, стилен коктейл, множество снимки, а на финала  „полетяха“ и шапки във въздуха

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

struma.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене