Производители на вино и маслини от Кресна обмениха опит с колеги от Сидерокастро, Гърция, впечатлиха ги с патента си – керацуда

Група от 14 производители на вино и маслини от Кресна използваха разходка до гръцкия град Сидерокастро и за обмяна на опит с колеги от южната ни съседка. В ролята на водач беше Димитър Василев, експерт по опазване на околната среда към училището за природа в село Влахи. След дълга разходка из града групата се спря за почивка в една местна винарна, където дегустираха местни на вина и гръцки мезета. Най-любопитни за проблемите по отглеждане на лозя и правене на хубави вина се оказаха лозарите от Кресна Николай Стефанов, Георги Траянов, Янор Стоев, Йордан Симов, Стоян Акареев, Спас Танчев, които от своя страна пък предоставиха на домакините за дегустация вино от известния сорт „Керацуда”, което е кресненски патент. Гръцките дегустатори бяха впечатлени не само от качеството му, но и от името му, което се оказа, че е от гръцки произход и идва от думите кераца /кера/, което означава хубава, токместа жена. Почерпката на групата от Кресна бе съпроводена с кашкавал, добит от мандра в с. Горна Брезница, и ядки – орехи и бадеми.

Не по-малко впечатляващо за нашенци се оказа и посещението в една маслобойна за добив на зехтин. Гръцките домакини не се поскъпиха на думи, за да разкрият технологията как се прави хубав зехтин, а и как се добиват хубави маслини. Тук своеобразните лекции бяха изслушани от секретаря на община Кресна Петър Галчев, Олег Илиев и Димитър Николов-Хайсата, които са стопани на малки маслинени плантации в Кресненско. Получиха и твърда дума от собственика на маслобойната, че могже да им обработи добива от маслини във висококачествен зехтин, а те дадоха дума след беритбата да се възползват.

БОРИС САНДАНСКИ

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене