Мустафа Ликов: Време е да осъзнаем, защо наистина празнуваме Байрям!

Приятели,
Понеже наближава Курбан Байрам, няколко изречения за Курбана, на който последните години обръщаме все по-малко внимание.
Курбан е наименование на животното, което се коли с намерение ибадет.
Курбанът е задължение на имащите възможност.
Курбанът е израз на благодарност към Аллах.
В дните на Байрама човек не може да извърши по-добро дело за Аллах от коленето на Курбан.
„ПЕЙГАМБЕРЪТ А.С ЗАКЛА С РЪКАТА СИ два бели рогати коча да Курбан “
/хадис/.
Някои братя и сестри предпочитат да платят някъде някому да заколят Курбан, което според мен е оправдано, ако живееш в големия град и нямаш физическа възможност да направиш този обред, но ако живееш на село и имаш възможността е бягане от отговорност.
Една част от хората пращат пари по други държави по света, понеже там Курбаните са по-евтини с цел да заколят повече Курбани. Други казват, че така ще подпомогнат бедните.
Ползата от Курбана на Байрам не е само за бедните, тя е и за богати, за приятели, за близки, за познати и съседи, за просяци и всички групи в обществото. Вместо в дните на Байрам да направим една софра и да поканим хората покрай нас, да усетим празнично настроение и да създадем празнична атмосфера, голяма част от хората пращат определена сума пари някому някъде и през дните на Байрама намират различни поводи за пътувания и сбирки, които нямат нищо общо ползите от Курбана.
Както определянето на Зекята и фитрата
са обвързани със стандартите на живот в страната, която живеем, така и Курбанът.
Ако зекята и фитрата са дял само за бедните, за Курбана Аллах изрично е пояснил: “ ЯЖТЕ ОТ КУРБАНА И ХРАНЕТЕ ДОВОЛСТВАЩИЯ И ПРОСЯКА“./сура Хадж/ Така че ако искаме да помогнем на бедните по света, има много форми за подпомагане, но не и Курбана. Ако си мислим, че с парите, които можем да заколим един Курбан в България ще заколим три някъде другаде по света, сме в голяма заблуда. Ако това е възможно, тогава всички живеещи на запад щеше да си колят Курбаните в България.
С уважение: Мустафа Ликов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене