Лудо време днес: Жеги, гръмотевични бури и порои

Съботният ден ще започне със слънчево време, но след следобед и привечер над Западна и Централна България ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност и на много места над тези райони ще паднат значителни валежи. Повишава се вероятността от дребна и средна по размер градушка и силни пориви на вятъра.

Температурите ще се повишат и очакваните им стойности ще са между 30-35°С. Най-горещ ще е в градовете и районите около Видин, Сандански, Пловдив и Пазарджик – до 33-35°С.

Явленията ще останат активни и в нощта срещу неделя на много места в западната и централна половина от страната ще има краткотрайни валежи и гръмотевици.

Екипът на MeteoBalkans издава карта с предупреждения за опасно време, които са валидни за събота. (Забележка: Очакваните валежи ще са на отделни места. Картата показва районите, където вероятността за опасни явления е най-голяма)

Жълт код: Издаваме код за слаби гръмотевични бури и проливни валежи, като очакваното сумарно количество дъжд ще е между 15-20л/кв.м. Валежите над тези райони ще са предимно в следобедните часове и ще са на по-малко места.  

Оранжев код: Валежите на много места ще са значителни. Над посочените райони те ще са предимно в следобедните часове и ще са придружени от силни пориви на вятъра и засилена гръмотевична дейност. Бурите могат да носят дребна и средна по размер градушка. На отделни райони в страната и на Балканите очакваните валежи могат да достигнат до 25-40 л/кв.м.

Времето в планините

Бъдете предпазливи – около обяд и след обяд се очакват бури!

Времето до обяд ще е предимно слънчево и топло. Следобед обаче ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност и в отделни райони, главно в Рило-Родопския масив, ще превали и прегърми. Възможни са значителни по количества валежи. Ще духа силен северозападен вятър. Максималната температура на 1200-1300 метра ще е около 23°, на 2000 метра – около 17°.

Времето по Черноморието

Край морето ще бъде предимно слънчево и топло. Ще духа слаб до умерен вятър от изток. Максималните температури ще са между 28-30°. Градусите на морската вода – 23-24°.

Времето в София

През нощта срещу събота времето в столицата ще е предимно ясно и тихо.

Денят ще започне със слънчево време, но следобед ще се развива купесто-дъждовна облачност и на отделни места в Софийската котловина може да превали и прегърми. Минималните температури ще са около 16°С, а максималните – до 31°С.

Времето на Балканите

Последователно преминаващи атмосферни смущения ще дестабилизират атмосферата над нашия полуостров. Над отделни райони ще се развиват купесто-дъждовни облаци и на много места около обяд ще превали и прегърми. Температурите ще се повишават.

Мощен пренос на по-топла въздушна маса ще повиши температурите на Балканите.

Източник: MeteoBalkans.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене