Скоро във Великобритания няма да има хартиени банкноти

Централната банка на Англия даде срок от 100 дни на британците да изхарчат всички стари хартиени банкноти, чиято стойност се равнява на 14,5 млрд. британски лири. Гражданите на Великобритания трябва да похарчат или депозират парите, преди те да станат безполезни.

Банката на Англия заяви, че последните останали отпечатани на хартия банкноти ще престанат да бъдат законно платежно средство след 30 септември тази година. В момента все още в икономиката циркулират 477 млн. броя стари хартиени банкноти, предава Bloomberg.

„По-голямата част от хартиените банкноти вече са извадени от обращение, но значителен брой все още циркулира в икономиката.“, казва Сара Джон, главен касиер в Банката на Англия.

Това са последните хартиени банкноти в страната. Преди време Централната банка започна да печата британските банкноти върху подобен на пластмаса полимер, който е по-издръжлив и осигурява по-висока защита срещу фалшификации.

Последните хартиени банкноти в обращение са с номинал 20 и 50 паунда, чиято стойност възлиза съответно на 6,3 млрд. и 8,2 млрд. британски лири.

Новите полимери включват изобразяването на художника Джоузеф Търнър и математика Алън Тюринг върху банкнотите.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене