Станислав Анастасов: Кирил Петков и ПП саботират процеса на присъединяване на Р Северна Македония към ЕС. Настояваме парламентът незабавно да приеме проекторешението на ДПС за прилагане на френското предложение

Кирил Петков и ПП продължават да саботират процеса на присъединяване на  Р Северна Македония към ЕС. Вчера двамата лично са саботирали заседанието на Министерски съвет по точката, предложена от министъра на външните работи за одобряване на рамката. Това заяви зам.-председателят на ДПС Станислав Анастасов пред журналисти в парламента. Той припомни, че до момента всички определят френското предложение като най-добрата преговорна рамка, която България може да получи.

Днес не се регистрирахме в пленарна зала, защото ПП и Кирил Петков отказаха да включат в дневния ред точката за Северна Македония. Отказаха да има и извънредно заседание на Комисията по външна политика, съобщи Анастасов. И настоя: „Веднага, още днес процесът да продължи, да има заседание на Комисията по външна политика, като в дневния ред бъде включено именно гласуването на предложението за решение, което ние от ДПС сме внесли.”.

Това е исторически шанс за България, категоричен бе Станислав Анастасов. Той подчерта, че внесеното от ДПС проекторешение за Северна Македония може да мине по най-бързия начин и през външната комисия в НС, и през пленарна зала.

Нашата позиция на ДПС е ясна – това е най-добрата преговорна рамка, която България може да получи и трябва по възможно най-бързия начин  ние да си свършим работата. Моля Кирил Петков и ПП да престанат да саботират този процес.

Попитан защо вчера ДПС предложи отлагане на точката за френското предложение в Комисията по външна политика, Станислав Анастасов обяви, че тогава нямаше внесено проекторешение и разглеждането на въпроса би било незаконно.

Кирил Петков и Асен Василев саботираха вчера заседанието на Министерски съвет за приемане на такова решение. Затова снощи ДПС внесе проекторешение да се придвижи точката напред, да се одобри съответно предложението на френското председателство за преговорна рамка и по най-бързия начин да мине през зала. Настояваме  това да се случи! – категоричен бе Анастасов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене