БСП каза тежката си дума за френското предложение за РСМ

Новото управляващо мнозинство ГЕРБ, ДПС , ИТН и „Възраждане“ си играят с държавата

БСП няма да подкрепи каквото и да е предложение за Северна Македония докато Скопие не изпълни ангажиментите, залегнали в договора от 2017 година и декларацията на НС. Това заяви председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски на извънреден брифинг в парламента.

След като за втори ден заседанието на парламента беше провалено заради липса на кворум, от „БСП за България“ определиха действията на парламентарните групи, които не влязоха в зала като саботаж на парламента.

„Вече 8 дни новата коалиция няма председател на българския парламент. Новото управляващо мнозинство ГЕРБ, ДПС ,ИТН и „Възраждане“ си играят с държавата. Позицията на БСП е, че докато не бъдат изпълнени ангажиментите, залегнали в договора от 2017 година и декларацията на НС, няма да подкрепим каквото и да е предложение за Северна Македония.

Но това не значи, че обсъждането трябва да спре. Това не значи че българските граждани не трябва да бъдат информирани и че на българския народ не трябва да му бъде обяснено какво се предлага и какво нарушава или не националните интереси.“, заяви Свиленски.

Той изрази опасения, че актуализацията на бюджета може да бъде бламирана.

„До края на седмицата трябваше да бъдат приети бюджетите на ДОО и НЗОК, за да може пенсионерите да получат пенсиите си, но това вероятно няма да се случи. Трябваше да бъде приет и държавният бюджет, но той вероятно ще бъде бламиран или засипан с толкова предложения, че да се блокира работата по него.“, посочи председателят на ПГ на „БСП за България“.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене