От 1 юли: Вдигат толтаксите, ще се плаща и за пътища втори клас

С 10 лв. ще е по-евтина годишната винетка за лека кола от 2023 г.

От 1 юли толтаксите за всички превозни средства над 3 тона и половина ще се увеличат с около 50%, а от 1 януари догодина – с още толкова. Освен това още сега облагането с толтакси на камиони и автобуси се разпростира и върху второкласните пътища, реши кабинетът вчера.

Промяната в тарифата за таксите, които се събират за ползване на републиканските пътища, предвижда също така от Нова година винетките за леките коли да се намалят и годишната вместо 97 ще струва вече 87 лв.

Промените бяха дискутирани в продължение на около 3 месеца между регионалното министерство и браншовите организации на превозвачите, без да се постигне стопроцентово съгласие.

Едно от настояванията на бранша например беше да се увеличи драстично облагането на транзитния трафик и камионите на чужди превозвачи да получат забрани за движение по някои пътища.

Друго тяхно искане обаче е удовлетворено – те настояваха вдигането на толтаксите да не се прави наведнъж, а поетапно. Новата тарифа предвижда именно това: половината от увеличението се приема сега, а другата половина – от Нова година, пише „24 часа“.

От 1 юли камионите и автобусите между 3,5 и 12 тона ще плащат между 6 и 9 стотинки за изминат километър по автомагистрала в зависимост от категорията си. Тарифата за движение по пътищата първи клас ще е между 5 и 8 стотинки на километър, а за второкласните пътища – между 2 и 3 стотинки. От 1 януари 2023 година ставките се предвижда да бъдат съответно между 10 и 13 стотинки за магистрала, между 6 и 9 стотинки за първокласен път, а за второкласните пътища – между 4 и 7 стотинки на километър.

Увеличението на таксите е такова, че най-голямо е то за най-тежките камиони. Например 12-тонен тир, който е плащал досега между 23 и 42 лв. в зависимост от екокатегорията си, за да пропътува разстоянието между София и Бургас по магистрала “Тракия”, по новите тарифи ще плаща вече между 99 лв. и 115 лв.

Сумата ще е такава обаче след Нова година.

Анисия Иванова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене