Учени с отговор как възникват новите варианти на коронавируса

Пациентите с отслабен имунитет заради хронични заболявания или на терапия за намаляване на способността на организма да се бори с патогени са изложени на риск от хронична инфекция и развиват някои силно мутирали варианти на коронавируса, установи изследване на специалисти от университета на Тел Авив и Медицински център Сураски, съобщи „Джерузалем пост“. Добрата новина е, че тези силно мутирали разновидности, развиващи се при пациенти с потиснат имунитет, се разпространяват по-малко сред хора с ненарушена имунна защита, отбелязва изданието.

Изследването е проведено под ръководството на проф. Ади Щерн и докторантката Шери Харари от школата по биомедицина и онкологични изследвания на университета на Тел Авив в сътрудничество с д-р Яел Паран и д-р Сузи Мейджер от Медицински център Сураски. Резултатите са публикувани в специализираното издание „Нейчър медисин“.

„Хроничните инфекции не бива да се бъркат с дълъг Ковид-19, при който инфекцията преминава бързо, но някои симптоми остават продължително. В случаите на хронична инфекция вирусът се открива в организма за дълъг период от време“, пишат авторите.

Според тях отслабената реакция на антителата, особено в долните дихателни пътища на пациентите с имуносупресия, може да попречи на пълното възстановяване от инфекцията и да допринесе за многократна мутация на вируса за дълъг период. В резултат на това способността на вируса да оцелее и да се размножава в телата на тези пациенти без ограничение води до еволюцията на множество разновидности.

Изследователите са установили, че вариантите сред хронично болните пациенти с COVID-19 носят много от мутациите на вируса, налични при вариантите с потенциал да причинят тежка инфекция. Резултатите сочат, че макар бързо разпространяващите се варианти да се срещат рядко сред разновидностите, еволюиращи сред пациенти с отслабен имунитет, те все пак се проявяват при глобален ръст в инфекциите, предава БТА.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене