Асен Василев: Готвим се за избори през септември

Българите трябва да изберат между пачките и кюлчетата и това да станем нормална държава, каза вицепремиерът в оставка

Започнали сме да се готвим за избори през септември. Това заяви вицепремиерът и министър на финансите в оставка Асен Василев пред bTV след успешния вот на недоверие.

По думите му коалицията, водена от „Продължаваме промяната“ едва ли ще получи достатъчна подкрепа, за да състави стабилно управление. „Трудно виждам как някой, който гласува заедно с Делян Пеевски на този вот, ще промени мнението си“, каза Василев в коментар дали още депутати ще се отцепят от „Има такъв народ“ и ще подкрепят евентуалното ново правителство на Кирил Петков.

По думите му в пленарната зала се е сформирала една коалиция между ГЕРБ, ДПС, Възраждане и част от Има такъв народ, обединена от неясни принципи. „Надявам се всеки от депутатите да е взел собствено решение, така както съвестта му е диктувала“, каза Василев по повод приетия вот на недоверие.

Новото парламентарно мнозинство обаче също няма да може да състави правителство. „Те не успяха да излъчат председател на парламента. Силно се съмнявам, че ще излъчат правителство“, заяви вицепремиерът в оставка.

Защо се стигна дотук

„Очаквахме рано или късно да има сблъсък с мафията. Той се случи покрай бюджетната процедура – с парите за пътища и въобще, Капитан Андреево. Насложиха се редица кризи за мафията и те казаха, че това правителство няма как да продължи повече“, посочи Василев.

Вицепремиерът в оставка коментира какво щеше да стане, ако правителството беше оцеляло при вота на недоверие.

„За да оцелее правителството, трябва да има достатъчно на брой и достатъчно смели хора, които да влязат в битката срещу мафията. Ако такова правителство се беше сформирало при този вот, то щеше да бъде много устойчиво, защото това са хора, които са се посветили на тази битка и не се страхуват. Тъй като такова мнозинство не се сформира, оттук нататък нещата са ясни“, обясни той.

Последствията

„В един момент човек трябва да си даде ясна представа какви последствия имат действията му. Днес парламентът не заседава, законът за средствата от европейските фондове беше приет. Това е последното условие, което ние трябва да изпълним преди 30 юни, за да получим първия транш от парите по Плана за възстановяване – 2,6 млрд. лева. Това е цената, това означава да хвърлиш държавата под автобуса“, отговори Василев на въпрос имало ли е знаци, които да го накарат да се съмнява в стабилността на управляващата коалиция.

Какво ще се случи с икономиката и бюджета

„Знаете, че и миналата година в парламент без мнозинство беше приета разумна актуализация на бюджета. Надявам се и сега разумът да надделее, но гледайки какво се случва в парламента, не съм сигурен“, каза финансовият министър в оставка.

„Бюджетът е закон, който се гласува от Народното събрание. Членовете на парламента трябва да направят това, което смятат, че е най-добро за българския народ и българския бизнес. „, добави той.

По думите му икономическата обстановка в България зависи от това какво ще се случи с актуализацията на бюджета. „Там са заложени много антикризисни мерки, които да подпомогнат пенсионерите, данъчни облекчения за младите семейства, които да разполагат с повече средства. Ако това не се случи, положението на всички български ще бъде доста по-зле“, каза финансовият министър в оставка.

„Целия български народ видя много ясно как са очертани червените линии: от едната страна са хората, които искат пачки, кюлчета и шкафчета, от другата са хората, които се борят срещу това. Това е решение, което българите трябва да вземат на едни нови избори: дали бъдещето да е с пачките и кюлчетата, или да станем нормална европейска държава, която се грижи за социалната сфера, здравеопазването и образованието. Това е избор, който всеки гражданин трябва да направи“, обясни Василев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене