Фондът на отдел „Чужди езици“ към читалищната библиотека в Гоце Делчев става все по-богат

Расте интересът към чуждоезикова литература

В библиотеката на НЧ „Просвета – 1865“ потокът от читатели не спира. Във времето след пандемията, освен индивидуалните, чувствително нараснаха и колективните посещения. През втория учебен срок тук се проведоха редица тематични уроци.

До края на тази календарна година читателите на библиотеката ще имат достъп до нейния електронен каталог. Всичките около 140 000 заглавия от различни области на знанието вече са качени в него.

От разговора с главния библиотекар Росица Попаркова и със завеждащия отдел „Чужди езици“ Мария Кръстилова става ясно, че интересът към помагалата за изучаване на чужди езици непрекъснато расте. Не са малко и хората, които идват тук, защото желаят да четат чужда художествена литература в оригинал.

„Стараем се да отговорим на читателските интереси, поради което постоянно обогатяваме фонда на отдела. Разполагаме с адаптирани издания, необходими при изучаване на всички нива на английски език, както и с материали за подготовка и самоподготовка по френски и немски език. Освен, разбира се, с речници, разполагаме и с тестове, необходими при кандидатстване в чужди университети. Имаме литература и на гръцки, руски, чешки, полски, унгарски и други езици.“

Сега, в началото на лятната ваканция, тук идват деца със списъци на препоръчана чуждоезикова литература. От художествените произведения се предпочитат тези в сферата на фантастиката. В оригинал се четат и трилъри.

Библиотечният отдел има предложения и за малките читатели – например „Пипи Дългото чорапче“ и „Алиса в страната на чудесата“  на английски език, „Малкият принц“ на френски и т. н. По-големите могат да намерят тук „Хари Потър“ на английски и френски.

Отдел „Чужди езици“ към читалищната библиотека в Гоце Делчев гостоприемно посреща всеки читател, посреща го с компетентни съвети и с разнообразие от учебно – помощна и художествена литература.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене