Светият синод с историческо решение – призна Македонската православна църква

Светият синод на Българската православна църква взе историческо решение и призна Македонската православна църква, вдигайки схизмата.

Светият синод на Българската православна църква взе историческо решение и вдигна схизмата от Македонската православна църква.

В съобщение от Българската патриаршия се казва следното:

„Днес на свое заседание, в пълен състав, Светият синод разгледа писма на Вселенския патриарх Вартоломей и на Сръбския патриарх Порфирий във връзка с каноническия статут на Православната църква на Северна Македония, и след проведено гласуване реши: Българската православна църква – Българска патриаршия с благодарност към Бога и духовна радост приветства решенията за вдигане на схизмата и влиза в канонично и евхаристийно общение с Православната църква на Северна Македония. Въпросът за името на Православната църква на Северна Македония предстои да бъде разгледан“.

Така БПЦ стана третата в православния свят, която признава Македонската църква.

Първа схизмата вдигна Вселенската патриаршия, като я призна с името „Охридска църква“. Това стана на 10 май 2022 г. Само два дни по-късно сръбският патриарх Порфирий обяви, че Сръбската православна църква ще признае македонската за автокефална (независима), защото съборът на СПЦ е взел единодушно решение за това.

И в двата случая българският Свети синод не взе публично отношение. Но след акта на Вселенската патриаршия ловчанският митрополит Гавраил каза, че за него новината е неприятна и ще внесе допълнителен смут в православния свят.

„Не знам какво ще стане, аз не знам как ще реагира Сръбската църква и другите църкви, но това е един повод за усилване на разкола. Македонската православна църква от 20-те години на миналия век е под юрисдикцията на сръбската и това е признавано от всички православни църкви по целия свят. Поради което по нашите канони Сръбската църква имаше право да даде автокефалия на Македонската или това може да го направи един Всеправославен събор“, каза тогава Гавраил.

Що се отнася до въпроса с името, което ще бъде признато от Българската православна църква за Северномакедонската, по този въпрос Светият синод тепърва ще се произнесе, както става ясно от съобщението. Но пак след акта на Вселенската патриаршия, Гавраил заяви, че не може да ѝ се даде името Охридска Архиепископия, защото това е историческо име на българската автокефална православна църква от 1018 до 1767 г.

През 2017 г. Светият синод на Македонската православна църква заяви, че признава Българската православна църква за своя църква-майка. Първоначално нашата църква имаше намерение да помогне при признаването, но заради проблема с името, процесът затихна.Светият синод на Българската православна църква взе историческо решение и призна Македонската православна църква, вдигайки схизмата.

Българската патриаршия съобщи, че днес на свое заседание в пълен състав Светият синод е разгледал писма на Вселенския патриарх Вартоломей и на Сръбския патриарх Порфирий във връзка с каноническия статут на Православната църква на Северна Македония. След проведено гласуване синодът е решил: „Българската православна църква – Българска патриаршия с благодарност към Бога и духовна радост приветства решенията за вдигане на схизмата и влиза в канонично и евхаристийно общение с Православната църква на Северна Македония. Въпросът за името на Православната църква на Северна Македония предстои да бъде разгледан“.

Така БПЦ стана третата в православния свят, която признава Македонската църква. Първа схизмата вдигна Вселенската патриаршия, като я призна с името „Охридска църква“. Това стана на 10 май 2022 г. Само два дни по-късно сръбският патриарх Порфирий обяви, че Сръбската православна църква ще признае македонската за автокефална (независима), защото съборът на СПЦ е взел единодушно решение за това.

И в двата случая българският Свети синод не взе публично отношение. Но след акта на Вселенската патриаршия ловчанският митрополит Гавраил каза, че за него новината е неприятна и ще внесе допълнителен смут в православния свят.

През 2017 г. Светият синод на Македонската православна църква заяви, че признава Българската православна църква за своя църква-майка.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене