Караджов намеси и президента във войната с правителството, сравни Петков с Хитлер

Министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Гроздан Караджов атакува кабинета, от който все още е част по време на дебатите по вота на недоверие в парламента днес.

Караджов създаде и интрига между премиера Кирил Петков и президента Румен Радев, като обяви, че в личен разговор премиерът му обяснил, че иска Народното събрание да одобрява плащанията към строителните фирми, защото „не иска, ако падне кабинетът, онзи в отсрещната сграда да се разплаща с фирмите“ (сградата срещу Министерски съвет е президентството, бел. ред).

Караджов обвини премиера и в лъжа заради твърдението му, че МРРБ е искало 40% от обществените поръчки да се оценяват по различни критерии от „най-ниска цена“, или както той каза: „Да се разпределят в тъмна стая в МРРБ“.

„Когато Кирил Петков поиска най-ниската цена да е единствен критери, казах „Това е прекрасна идея, въведете я с постановление или закон“. Защо не въведохме тази идея с постановление на МС? Защо да важи само за МРРБ, а не за всички министерства, Агенция „Митници“, НАП и всички държавни агенции и фирми. Няма нито една структура, която да е заложила само на „най-ниска цена“ като критери за избор. Напротив, при някои от тях цената дори има по-малка тежест от качеството. Защо моите служители да не могат да предложат 60:40, но ПП… вие сте Ubermenschen, ние сме нисши, както Хитлер и Гьобелс тръгнаха“, каза той.

На забележката на Мирослав Иванов за тона му, Караджов се извини, но не се отрече от думите си: „Оттам е тръгнало принизяването на едни хора, обиждането на чалгари и нисши същества. Нисшите същества са все крадливи и лоши“.

Петков не отговори на твърденията за президента, но повтори твърдението си за свой разговор със Слави Трифонов по повод регионалния министър: „Когато попитах Слави Трифонов защо иска 40% тежест на други фактори, той ми каза „Ти нямаш проблем с г-н Караджов, имаш проблем с мен. Защото г-н Караджов е просто един брокер“.

От своя страна Кирил Петков разказа как е можел да „бетонира“ правителството в няколко стъпки:

„Първа стъпка – плащаме 3,9 млрд. лв. на г-н Караджов и веднага г-н Тошко Йорданов забравя за Македония.

Втора стъпка – вдигаме телефона на г-н Борисов и му казваме, добре, няма да ви разследваме. Дясната страна млъква и става по-подредена от най-добрия коалиционен партньор.

А от ДПС – единственото, за което не трябва да се говори, е Магнитски. Там е голямото притеснение и големият страх“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене