Христо Иванов: Хората да помнят кой ги предаде, за да не бъдат изпързаляни отново

Хората излязоха, за да поискат да спре тази подмяна, която се случи в Народното събрание. Защото една от партиите, която беше избрана с протестен вот и която се кълнеше, че щяла да изчегърта модела, стана част от същия този модел. Това заяви съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов тази вечер на площада пред парламента. Според него хората знаят, че правителството прави грешки и има слабости, но са наясно и с голямата кауза да държат ГЕРБ и ДПС извън властта.

“Хората излязоха да поискат изпълнението на обещанието. Ние дойдохме на власт да променим страната и изведнъж един от коалиционните партньори обърна палачинката. И затова хората са тук тази вечер”, заяви той по време на на протеста в защита на сваления председател на НС Никола Минчев.

“Грешки могат да се намерят, имаше грешки и слабости. Как иначе да бъде при толкова сложна коалиция? Кой мисли, че можем да бъде безгрешни, когато трябва да бъдат изчистени тези Авгиеви обори? Хората излязоха тази вечер въпреки грешките. Те знаят грешките и слабостите, но голямата кауза”, заяви той.

Христо Иванов отхвърли тезата на Станислав Трифонов, че партията му “Има такъв народ” не участва в нова коалиция с ГЕРБ, ДПС и “Възраждане”. “Какво прави? Връща ги на власт. Сваля от власт това трудно правителство, което е първото след толкова години доминация на Бойко Борисов. Правителство, което все пак се опитва да направи някаква промяна. И вместо да го подкрепяме, Слави Трифонов му забива нож в гърба. Той им върши работата, но но не бил в коалиция с ГЕРБ и ДПС”, добави той.

Той изрази надежда следващата седмица съвестта на народните представители, които бяха избрани с протестен вот, да заговори. “Надявам се да не позволят падането на правителството. Ако това все пак се случи, най-вероятно отиваме на избори. И затова има конкретно отговорни политици, които трябва да се изправят пред хората и те да се произнесат. Зависи от гражданите, ако в крайна сметка съвестта на депутатите не удържи”, коментира Иванов.

“Хубаво е да помнят тези събития, да помнят кой ги предаде, кой ги излъга, за да не позволят следващия път да бъдат изпързаляни по този начин. Защото това се случва пред очите ни”, добави той.

Депутатът от “Демократична България” Ивайло Мирчев заяви, че повратът в поведението на ИТН е за много пари, а Северна Македония е само претекст. “Не става дума за скъсване на нишката с коалиционни партньори, а за определени интереси, които очевидно не бяха удовлетворени. Става дума за пари, за много пари, не за Северна Македония, за намеса на определени кръгове в българския бизнес, които активираха партията на Слави Трифонов да направи нещо немислимо и да предаде доверието на хората”, коментира той.

“Това, което зависи от нас депутатите, ще го направим, но зависи от хората навън. Подземният свят е консолидиран, действат с прецизност да свалят правителството, да спрат проверките на Капитан Андреево и да продължат всички далавери в държавата, които бяха по времето на предишните управления”, добави той.

“В НС ние вече нямаме мнозинство, има едни партии, които гласуват по определен начин и трябва да обясним на депутатите в ИТН, и да бъде оказан натиск от улицата върху тях, защото с нашите депутати, на ПП и на БСП да се направи правителство”, каза още Ивайло Мирчев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене