Парламентът прие на първо четене актуализацията на Бюджет 2022

Народното събрание прие на първо четене актуализацията на държавния бюджет. Това стана със 133 гласа „за“ и 103 против. Очаквано срещу актуализацията гласуваха ГЕРБ, ДПС и “Възраждане”.

В новия бюджет е заложено увеличение на пенсиите и антикризисните мерки. „Очакванията на финансовото министерство могат да сигнализират, че повишаването на различни прагове по административен ред по-сокор са довели до повишаване на сивия сектор и тук трябва да бъдем много внимателни“, предупреди Любомир Каримански от ИТН.

От ДПС обърнаха внимание на увеличението на новия дълг с 3 млрд. лева. „Има проблеми с дълга, не толкова с неговия размер, не толкова таванът, трябва да се планира по-добре. И проблемът с дълга е, че до момента не емитирахме дълг. Емисията най-вероятно няма да се случи. Оттук нататък в момента доходността по дълговете на държави от еврозоната рязко се качва“, заяви Петър Чобанов от ДПС.

Сериозни критики срещу бюджета изказаха от ГЕРБ-СДС и от „Възраждане“. Според тях той няма да може да бъде изпълнен и ще се наложи нова актуализация. „Механизмът на взаимодействие на коалиционните партньори, ако това правителство продължи да управлява докрая на годината, няма да е последна“, заяви Кирил Ананиев.

„Можем да го наречем за по-кратко бюджет за спасяване на кожата на правителството, чрез мнима защита на хората и бизнес поради високата инфлация, която той ще продължи да формира. Това е бюджет на завишени социални разходи, без да разчита конкретни инвестиционни поректи“, заяви Костадин Костадинов, лидер на „Възраждане“.

В подкрепа на бюджета очаквано се изказаха управляващите. „По отношение на самите мерки в актуализирания бюджет, те са наистина антиинфлационни. Свързани с намаление на данъчни пирходи. Може би това не са мерките, които ние бихме желали, но за мен това е крачка в правилната посока“, заяви Владислав Панев от „Демократична България“.

„Основните акценти в бюджета са свързани с антикризисните мерки, които са предвидени и представени от правителството. Част от тях са насочени към това да останат повече доходи у хората и фирмите. Увеличава се данъчният кредит“, заяви Асен Василев.

В случай че държавният бюджет не бъде приет на второ четене, няма да може да бъдат увеличени и пенсиите, заложени в бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене