Приеха на първо четене бюджета на Здравната каса

Бюджетът на НЗОК също успя да мине на първо четене в парламента, след като по-рано това се случи и с този на ДОО. Решението бе прието със 130 гласа „За“, 29 се въздържаха, а 70 бяха против. Срещу разпределението на парите за болници бяха единствено депутатите на „Възраждане“ и ГЕРБ.

Петър Петров от „Възраждане“ атакува управляващите, че с предвидените 45 млн. ще се напишат скъпи клинични пътеки и ще се закупят медицинско оборудване и лекарства на завишени цени. Трябва да запишем къде и как точно ще бъдат изкарчени тези пари, заяви Петров, като призова настоящите управляващи да не се държат като предишните.

Георги Михайлов от БСП коментира, че „Възраждане“ нямат експерт в областта на здравеопазването, и ги посъветва да потърсят такива. По думите му средствата за доболнична помощ били заради подценяването на някои пътки и били нищо на фона на целия бюджет за болнична помощ. Мерките за НЗОК не са стратегически, а антикризисни, подчерта той.

Д-р Александър Симидчиев от ДБ пък обясни на опозицията, че НЗОК не е държавна, а публична институция и се управлява от надзорен съвет и председател. И те са тези, които носят отговорност за управлението и бюджета й. Той отхвърли обвиненията, че нищо не се правело за електронното управление, като показа своето електронно досие, качено на телефона му. „То вече функционира и няма да потъват пари там. То функционира, просто трябва да бъде направено широко достъпно“, обясни Симидчиев. Според него объркванията с направления в началото на въвеждането на електронната услуга били заради нефункционирането на системата на подизпълнител, а не по вина на касата.

Здравният министър Асена Сербезова отсъстваше от дебата, тъй като е в Люксембург на съвет на министрите. Имам чувстово че се наиграхте вече, обърна се към управляващите и ПП бившият здравен министър Костадин Ангелов от ГЕРБ. „Това е последния бюджет, който предлагате в сектор Здравеопазване, слава Богу. Скоро ще си починете. Предлагате бюджет на политическото лицемерие, на излъганите надежди, на управленската немощ и фалшивите обещания. Един бюджет на политическия цинизъм и на лъжата“, заяви той, като припомни, че управляващите са обещали 100% увеличение на основните заплати, а са увеличили месечните лимити в лечебните заведения с приблизително 20%.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене