Владиката положи основния камък в параклиса над Дъбница, храмът става средище на вярата

Християните в гърменското село Дъбница са все по-близо до осъществяване на своята кауза – изграждането на параклис в местността Свети Архангел Михаил. Неврокопският митрополит Серафим положи основния камък в храма вчера в присъствието на десетки миряни. Постройката е готова, остават само довършителни работи, да се направи докрай куполът и след това да започне изографисването на молитвения дом.

Всичко за сбъдването на мечтата на местните християни се дължи на тяхната силна вяра, голям патриотизъм и завиден ентусиазъм. Строежът, който започна преди 2 години, е резултат от доброволния труд на хората, парите и строителните материали пък са от дарения на частни лица и фирми.

„Искаме да превърнем това свято място, което е на площ от 10 декара, в средище на вярата и българщината. Тук още по римско време е имало църква, която е разрушена от земетресение. Край параклиса има красиви цветни алеи, чешма, три беседки за отдих на хората. Едната от тях е оборудвана с камина, за да може и зимата да приютява миряни”, разказа Андон Костов, който е сред инициаторите за вдигането на храма.

Параклисът ще носи името на свети Архангел Михаил. В Дъбница има православна църква, която също е кръстена на този светец. Вдигната е през 1938 година, като я е осветил тогавашният митрополит Борис.

С божията помощ местните хора се надяват параклисът да отвори врати за миряни за Архангеловден тази година, който е на 8 ноември. Но никой не бърза, Господ знае кога ще стане, казват жители на Дъбница.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене