Ива Митева: ИТН все още има парламентарна група, но натискът продължава

„За да има парламентарна група, са необходими 10 народни представители и ние ги имаме. Така че мисля, че няма повод да подавам оставка като зам.-председател на парламента“, заяви Ива Митева от ИТН в „Лице в лице“ по БТВ.

„Силно се надявам да няма повече. Силно се надявам това да е бройката окончателната, въпреки че и снощи продължи натиска върху колеги. Много е неприятно“, каза Митева. Според нея „снощи са звънели на нейни колеги“, „знае за двама“, но „резултатът е отрицателен“.

По думите ѝ тя е в „шок“ от действията на Радостин Василев и напусналите групата депутати и отбеляза, че спортният министър в оставка е защитавал Слави Трифонов в свои постове и е казвал, че лидерът на ИТН не иска власт. „Неприятно ми е това, което се случва в публичното пространство. Самата аз съм обвинявана за какво ли не. Може би това беше моментът да се сложи някаква спирачка на това, което се случва и вземането на еднолични решения. Предполагам, че нещо е обещавано на нашите колеги, но не искам да говоря без доказателства. Твърди се, че са им предлагани постове в министерства и агенции, както и в кандидат-депутатски листи. Това е грозно и то на фона на заявката за борба с корупцията и морала. Защо потъпкваме всички норми?“, пита се Ива Митева.

ИТН предлага първа точка в заседанието на парламента утре да бъде изслушването на външният министър Теодора Генчовска, която ще разкрие много интересни подробности по въпроса за отношенията ни със Северна Македония. Митева заяви, че не разбира „как Радостин Василев си промени мнението за толкова кратък период от време“. По думите ѝ Радостин Василев е твърдял, че постоянно е в контакт със Слави Трифоново, дори му се обаждал пред нея, а сега твърди, че не са се нито чували, нито виждали отдавна.

Според нея парламентарната група е знаела за намерението на Слави Трифонов да изтегли министрите на ИТН от правителството. Лично тя е закъсняла за въпросното заседание, но колегите са били уведомени от Тошко Йорданов. Митева смята, че ако е имало еднолично управление в правителството, то е от страна на Кирил Петков и Асен Василев, а в ИТН Слави Трифонов и Тошко Йорданова винаги са казвали „ще се консултираме с нашите експерти“.

„Не мога да разбера хората, които твърдят, че са били гумен печат на Слави Трифонов. Имахме собствен глас и често гласувахме противно на това, което Тошко Йорданов ни е казвал“, коментира Митева и посочи като пример субсидиите за библиотеките.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене