Василев поиска от германски министър помощ за „Капитан Андреево“

Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев поиска помощ от министъра на финансите на Герамания Кристиан Линднер за „Капитан Андреево“.

„Имахме много добра дискусия, която се фокусира върху няколко теми. Първата беше свързана с възможността на Германия да помогне нашите усилия на пункта „Капитан Андреево“ с персонал от немските митници“, заяви още Василев. Той заяви, че се обследва възможност с немските си колеги как да се направи контролът на външната граница на ЕС максимално сигурен, за да се гарантира, че тя е напълно защитена.

Министърът на финансите поясни, че втората тема на разговоре и била свързана с възможността България да се присъедини към Еврозоната на 1 януари 2024 г. и подкрепата на  германски ни колеги в тази посока. „От гледна точка на България ние изключително много ценим подкрепата на нашите немски колеги както по теми в двустранната област, така и нашето взаимодействие в Съвета на Европа и европейските институции, където работим доста усилено по няколко теми, които заедно сме поставили. Едната е възможността за общо закупуване на енергийни източници и газ по-специфично. Другото е общоевропейски отговор на потенциалната криза, свързана с храните и зърното, която се очертава в световен план“, каза още Василев.

Вицепремиерът коментира и темата с газовите доставки и поясни, че в началото на май се е провела конференция на 10 енергийни министри и Directorate-General Energy.
Той поясни, че са направени всички обследвания на инфраструктура и се работи по общ договор между Гърция, България, Румъния и потенциално Украйна за общо количества над 10 млрд. кубически метра газ. По думите му ЕК работи по въпроса като част от тази общоевропейска платформа, като това е регионална перспектива за Югоизточна Европа.

Кристиан Линднер от своя страна заяви, че споделя желанието за по-тясно сътрудничество на ниво Европейски митнически служби. „Също така ние вече водим разговори свързани с предоставяне на персонал и създаване на общи екипи, които да работят в тази насока, за да може да имаме обмяна на опит, защото естествено е в нашия общ интерес ние да защитаваме външната граница на ЕС срещу корупцията и финансовите престъпления. Впечатлен съм от постиженията на българската страна и в тази насока“, каза Кристиан Линднер.Линднер поздрави България за стабилността на държавните финанси, което е вдъхновение за Германия. Според него впечатляващо е постигнатото от България по отношение на финансовата стабилнос. Той посочи, че Германия може да се учи само от българския опит в стабилнсостта на финансите и от прилагане на Плана за възстановяване и устойчивост. „Имаме много общи теми, които ще продължим да работим стратегически. Работим върху общ отговор на непровокираното нападение и агресионната война, която се води срещу Украйна, която представлява заплаха и предизвикателство както за сигурността на Европа. Ние водим тази борба заедно с нашите европейски партньори“, каза още Линднер. Той заяви, че  има подкрепата на България за санкциите, които налага ЕС.

Той отчете, че между българското  и германското финансово министерства има интензивен обмен. „Работим изключително интензивно за един меморандум за разбирателство. В Германия имаме обществен орган, който се занимава с консултации по определени теми, свързани с развитието на икономиката. Имаме идеи за развитие на тази обществена структура, която има изключително много опит в сферата на икономиката. Преди няколко седмици започнахме конкретни разговори за подпомагане на български проекти, свързани с обществените поръчки“, каза още той.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене