Шолц пред Петков: Настоятелно подкрепям започването на преговори с РСМ

Снимка: БГНЕС

България отстоява позицията си

„България и Германия са стратегически партньори, търговският оборот между двете страни надхвърля 10 милиарда евро- това е най-големият наш партньор в Европейски съюз. Това каза министър-председателят Кирил Петков след среща с канцлера на Федерална република Германия Олаф Шолц в Министерския съвет.
В днешната дискусия продължихме темата, че това стратегическо партньорство само може да се разширява, допълни Петков.

Обсъдихме енергийната независим както на България и Германия, така и на  целия ЕС, заяви премиерът. По думите му изказана е обединена позиция, че само заедно можем да постигнем целите на енергийна независимост и енергийна сигурност едновременно.

Обсъдихме и стратегически теми за двете правителства, включително войната в Украйна, общата ни позиция на ЕС, както и възможността обединени да работим заедно, за да преодолеем този проблем, който  е надвисвал над цяла Европа, заяви Кирил Петков.

По думите на премиера е изразена позиция, че България и Германия винаги са гледали на Западните Балкани в посока на техния пък към ЕС.  Темата за Северна Македония също беше обсъдена, обединихме се, че двете правителства продължават  да работят в тази посока, като българското правителство ясно изказа позицията на България за условията, които трябва да се случат за да напреднем, каза премиерът.
.
От своя страна Олаф Шолц подчерта, че Германия разбира, че не е лесно да се преодолеят историческите проблеми.

„Настоятелно подкрепям постигането на съгласие за присъединяването на РСМ и Албания към ЕС. Ще продължим дискусията и обмена до края на френското председателство. Заедно европейците носим отговорност за стабилността на Балканите. Нашата задача е да не разочароваме надеждите. Да принадлежим към Европа мобилизира доста демократични сили“, каза канцлерът.

Камелия Цветанова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене