Поклоннически поход „Свети дух“ тръгва от село Рожен

Стотици хора от цялата страна  ще участват се включат в Първия поклоннически поход „Свети дух“ в памет на загиналите за свободата на Македония и обединението на България. Организатори са патриотичната организация „Български щит“ и  сдружение „Млад планинар“ – Петрич, съобщава за БНР кореспондентът Кети Тренчева.

Двудневният поход тръгва от село Рожен, като участниците в него ще извървят пътя до манастира „Свети дух“ над село Пирин. В светата обител ще бъде отслужена заупокойна молитва в памет на загиналите за обединението на България и почит към хилядите бежански семейства от Егейска, Вардарска, Пиринска Македония, намерили спасение в Майка България. Първият поклоннически поход възражда 100-годишна традиция, споделя Георги Анадолов от Сдружение „Български щит“.

„Искаме да го възродим, за да може всеки един, в момента, в който се каже „Свети дух“, веднага да се сеща онези всичките герои, които са загинали, само и само Македония и България да са свободни и обединени.“

В рамките на похода са предвидени исторически беседи за децата от клуб „ Млад планинар“-Петрич, които ще  бъдат представени по атрактивен начин от млади историци. Участниците ще посетят и  Яворовата дупка, където Пейо Яворов  се е криел след раздялата си с четата на Яне Сандански и където е написал едни от най- хубавите си стихотворения.

Църковният празник на Свети дух тази година е на 13 юни, понеделник. Православните християни почитат едно от трите лица на Светата троица. Светият дух се изобразява най-често като гълъб. Той  дава живот на всички, чрез него ни се даряват мъдрост и различни добродетели, подчертават светите отци.

По инициатива на македонските бежанци в София Свети дух става ден на Македония и падналите за свободата ѝ.

Източник: bnr.bg/Кети Тренчева

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене