Министър Денков: С обществена подкрепа можем да подредим пъзела в образованието

Необходима ни е обществена подкрепа, за да подредим пъзела в образованието. Заедно с технологиите, това е една от системите, които се развиват най-бързо в света и ако непрекъснато се дърпаме назад, винаги ще изоставаме. С тези думи министърът на образованието и науката акад. Николай Денков се обърна към участниците в националната дискусия „Демографията няма цена“ в София тех парк.

Има още редица парчета от пъзела, които не са наредени. В средното образование това са промяната на учебните програми и учебниците, въвеждането на нови методи на преподаване, засилването на извънкласните дейности. В същото време няма да постигнем нищо, без да променим висшето образование, така че науката да има главна роля в преподаването и в изграждането на качествени преподаватели, посочи акад. Денков.

Знаем къде са празните места в пъзела, но той няма да бъде подреден докрай без обществена подкрепа. Имаме проблем с това, какво обществото е готово да приеме, призна министърът. Непрекъснато се сблъскваме с твърдения като „нашата система е консервативна, не трябва да бързате“ или „ние си имаме нашите традиции и вие не може да привнасяте отвън практики, които не съответстват на тях“. Ако не преодолеем този проблем на общественото съзнание, нашето образование никога няма да успее да настигне другите държави. Ние правим тези стъпки, които са по-лесни и като дойде нещо по-трудно, срещу което има обществена реакция, по традиция се дърпаме назад и пъзелът остава на парчета, каза още министър Денков. Според него, за да променим картината на България, първо трябва да се постигне политически консенсус.

По време на дискусията министри, депутати, представители на синдикати, работодатели и експерти чуха гласа на успели българи в чужбина. Те се включиха онлайн от Лондон, Ню Йорк, Токио и споделиха защо предпочитат кариера зад граница и при какви условия биха се върнали. Много от тях са заминали, за да продължат образованието си в чужбина, а други биха се върнали, ако нашата образователна система дава добри възможности за техните деца.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене