Пуснаха под домашен арест задържания за палежа на българския културен дом в Битоля

Задържаният за палежа на културния център в Битоля Ламбе Алабаковски от снощи е под домашен арест. Съдът в Битоля промени мярката задържане под стража от 8 дни на домашен арест, предаде БГНЕС.

Решението на съда е след обжалването на защитата на подсъдимия.

Ламбе Алабаковски е обвинен, че на 4 юни е подпалил културния център „Иван Михайлов“ в Битоля. Според обвинението певецът с действията си е „създал обща опасност“.

Искането за арест бе на прокуратурата с мотива, че извършителят може да се укрие и да избяга от правораздавателните органи. 34-годишният Алабаковски има двойно гражданство – македонско и американско.

Веднага след инцидента българският министър на външните работи Теодора Генчовска посети Битоля и изрази подкрепата си за членовете и ръководството на Културния център „Иван Михайлов“. Това е поредното посегателство в РСМ срещу български представителства и символи. През последните месеци имаше поругаване на исторически паметници, на българския национален флаг и издигане на транспаранти с вулгарни послания срещу страната ни по време на спортни събития.

https://www.vbox7.com/play:cd3a4254c2

dariknews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене